E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28863
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja vecāks dzīvo ārvalstīs

J
jautā:
08. martā, 2023
Arita

Labdien! Kopš 2011. gada meitu audzinu viena pati, tēvs neliekas ne zinis, atsakās jebkādā veidā bērnam palīdzēt. Nesen tēvs uzradās un pieprasīja tikties ar meitu, taču atteicās jebko maksāt par iepriekšējiem gadiem, jo neesot noslēgta vienošanās. Šobrīd saņemu uzturlīdzekļus no UGF, jo tēvs paziņoja, ka Latvijā neatgriezīsies un viņam esot vienalga par sodiem un naudu. Esam daudzbērnu ģimene, ar vīru audzinām piecus bērnus, ir diezgan grūti. Vai ir iespējams par 11 gadiem atgūt no meitas tēva uzturlīdzekļus? Kur vērsties? Mēģināju ar viņu vienoties par kaut kādu summu, jo viņš saņem daudz naudas, taču man jāiztiek ar minimumu, jo viņš negrasās maksāt.

A
atbild:
11. aprīlī, 2023

Uzturlīdzekļus var piedzīt par esošo periodu vai, ja vecāks nepilda saistības, uz vienošanās vai tiesas sprieduma pamata. Piedzīt uzturlīdzekļus par iepriekšējo periodu nav iespējams, jo uzturlīdzekļi nav parāds.

Uzturlīdzekļus var piedzīt, iesniedzot prasības pieteikumu tiesā pēc savas dzīvesvietas (Latvija) vai pēc parādnieka dzīvesvietas. Papildus ir jālūdz izpildīt tiesas spriedumu ārvalstī (ne visās valstīs Latvijas spriedumu var atzīt, tāpēc ir nepieciešams noskaidrot, par kādu valsti ir runa).

Ja pastāv nepieciešamība piedzīt lielākus uzturlīdzekļus nekā valstī noteiktais minimālais apmērs, ir nepieciešams pamatot un pierādīt, kāpēc tieši konkrētā uzturlīdzekļu summa ir vajadzīga. Uzturlīdzekļu summa saskaņā ar Civilprocesa likuma 36. panta pirmās daļas 3. punktu ir norādāma pieteikumā par gadu.

Ja tiesa apmierina prasību un tā stājas spēkā, ir nepieciešams par to informēt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 14. panta pirmās daļas 14. punktu, kā rezultātā fonds izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu.

Spriedumu atzīšanu un izpildi Eiropas Savienībā nosaka Regula (EK) Nr. 44/2001 jeb Briseles I regula. Saskaņā ar Briseles I regulas noteikumiem personai, kura vēlas Latvijas tiesas spriedumu izpildīt citā Eiropas Savienības dalībvalstī, ir jālūdz izpildes dalībvalsts tiesai šo spriedumu pasludināt par izpildāmu. Prasītājam arī ir jāiesniedz izdotā apliecība, kuru izsniegs Latvijas tiesa. Kad izpildes valsts tiesa Latvijas tiesas spriedumu pasludina par izpildāmu, personai jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja un jālūdz sprieduma izpilde saskaņā ar izpildes valsts civilprocesuālo regulējumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas