E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28787
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādas ir prasības piebraucamajam ceļam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
Kristaps

Sveicināti! Jautājums par piebraucamo ceļu pie īpašuma. Kādas ir minimālās prasības (platums, segums) piebraucamajam ceļam Jūrmalā? Vai tas drīkst būts grunts ceļš (zemes ceļš)? Īpašums atrodas pie neizbūvētas pašvaldības ielas. Uz ielas ir ūdens, kanalizācija, elektrība. Aku vāki ir plastmasas. Nav gājēju celiņa zīmes. Pašvaldība liedz būvniecību, aizbildinoties ar TIAN 24. punktu “ēku būvniecība zemes vienībā ir atļauta tikai pēc pieslēguma vai piebraucamā ceļa izbūves, ko veic būvniecības ierosinātājs”. Pašvaldība izvirzīja prasību, lai veicu ielas izbūvi ar segumu vairāk nekā 300 m garumā un aku pārbūvi (13 aku vāku nomaiņa no plastmasas uz čuguna). Vai tiešām būvniecība ir atļauta tikai pēc šo prasību izpildīšanas?

A
atbild:
13. martā, 2023

Teritorijas attīstības plānošanas likums noteic, ka piekļūšana nekustamajiem īpašumiem risināma vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā. Prasības piebraucamajiem ceļiem ir noteiktas Jūrmalas teritorijas plānojuma sastāvā esošo Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu 2.6. sadaļā “Prasības piekļūšanai zemes vienībām”.

Atbilstoši minēto Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumu 24. punktam ēku būvniecība zemes vienībā ir atļauta tikai pēc pieslēguma vai piebraucamā ceļa izbūves, ko veic būvniecības ierosinātājs.

Ceļa seguma veids un konstrukcija (profils) tiek noteikts atbilstoši ceļa/ielas plānotajām funkcijām un slodzēm, ievērojot vides aspektus, ceļu projektēšanas noteikumus un valsts standartus LVS 190-1 “Ceļa trase”, LVS 190-2 “Ceļu projektēšanas noteikumi. Normālprofili.”, LVS 190-3 “Ceļu vienlīmeņa mezgli”, LVS 190-5 “Zemes klātne”, VSIA “Latvijas Valsts ceļi” ceļu specifikācijas un ieteikumus ceļu projektēšanai “Ceļa sega”.

Zemes īpašniekam, vienojoties ar pašvaldības administrāciju un ieguldot pašu finansējumu, ir iespēja organizēt un veikt neizbūvētā ielas posma izbūvi piekļuves nodrošināšanai pie īpašuma.

Komunikāciju aku vāku veids un materiāls tiek noteikts atbilstoši konkrēto komunikāciju tipam un atrašanās vietai. Uz ielu/ceļu braucamās daļas ir jāuzstāda transporta slodžu noturīgi aku vāki (metāla konstrukcija). Savukārt zaļajās zonās, kur transporta slodze nav paredzēta, tiek uzstādīti vieglākas konstrukcijas aku vāki (plastmasas konstrukcija). Nosacījumi aku vāku tipam ir noteikti Latvijas būvnormatīvos, t. sk. LBN 223-15 “Kanalizācijas būves”, un komunikāciju īpašnieku izsniegtajos tehniskajos noteikumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas