E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28695
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Braukšanas maksas atvieglojumu saņemšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2023
Ramona

Personām, kurām līdz šī gada 30. aprīlim ir izsniegta tikai pase, eID karte būs obligāta tad, kad beigsies pases derīguma termiņš. Šādas izmaiņas līdzšinējā regulējumā paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā 15. februārī konceptuāli atbalstītie grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā. Ja cilvēks ir 1. grupas invalīds, vai no 1. maija viņam un viņa pavadonim būs iespējams braukt ar vilcieniem un starppilsētu autobusiem bez maksas, ja abiem nebūs noformētas eID kartes? Pases mums ir derīgas līdz 2025. gadam, līdz ar to atbilstoši iepriekš minētajiem likuma grozījumiem arī eID karte būs obligāta tikai 2025. gadā.

A
atbild:
27. februārī, 2023
Santa Galiņa
LV portāls

Braukšanas maksas atvieglojumu izmantošanas kārtību reģionālajā sabiedriskajā transportā nosaka Sabiedriskā transporta pakalpojuma likums. Tā 14.1 panta 2.2 daļā noteikts, ka pasažieru kategorijas, kuru braukšanas maksas atvieglojumi tiek kompensēti no valsts budžeta, piešķirtos braukšanas maksas atvieglojumus izmanto, elektroniski identificējoties ar personas apliecību, kas papildināta ar speciālu funkcionalitāti (lietotni).

Līdz ar to plānotās izmaiņas braukšanas maksas atvieglojumu izmantošanas kārtībā nav saistītas ar grozījumu Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas nosaka personas apliecību (eID karti) kā obligātu personu apliecinošu dokumentu nepiemērot līdz dienai, kad personas pase kļuvusi lietošanai nederīga.

Tātad personām, kurām piešķirts braukšanas maksas atvieglojums, neraugoties uz pases derīguma termiņu, IR nepieciešams noformēt eID karti, lai atvieglojumus varētu turpināt izmantot arī pēc Sabiedriskā transporta pakalpojuma likuma izmaiņu stāšanās spēkā.

Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta vecākā referente Sintija Ziedone norāda: “Vēršam uzmanību, ka šo iepriekš minēto izmaiņu spēkā stāšanās nav plānota 2023. gada 1. maijā un no š. g. 1. maija līdz turpmākiem publiskiem paziņojumiem no Satiksmes ministrijas vai VSIA “Autotransporta direkcija” puses 1. grupas invalīdi braukšanas maksas atvieglojumu reģionālajā sabiedriskajā transportā varēs turpināt izmantot atbilstoši kārtībai, kas noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 414 “Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi” 5. punktā”:

Personām ar I vai II invaliditātes grupu un personām līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, kā arī personai, kura pavada personu ar I invaliditātes grupu vai personu līdz 18 gadu vecumam ar invaliditāti, ir tiesības bez maksas izmantot sabiedrisko transportlīdzekli, kas pārvadā pasažierus pilsētas nozīmes un reģionālās nozīmes maršrutā, ja:

  • pirmsskolas vecuma bērni ar invaliditāti uzrāda invaliditātes apliecību;
  • bērni ar invaliditāti, kuri apmeklē vispārējās pamatizglītības un vidējās izglītības iestādes, uzrāda invaliditātes apliecību vai invaliditātes apliecību kopā ar personu apliecinošu dokumentu vai skolēna apliecību, ja invaliditātes apliecībā nav fotoattēla;
  • personas ar I vai II invaliditātes grupu uzrāda invaliditātes apliecību vai invaliditātes apliecību kopā ar personu apliecinošu dokumentu, ja invaliditātes apliecībā nav fotoattēla;
  • personas ar I vai II invaliditātes grupu, kuras līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai turpina vispārējās profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, uzrāda invaliditātes apliecību vai invaliditātes apliecību kopā ar personu apliecinošu dokumentu vai studenta apliecību, ja invaliditātes apliecībā nav fotoattēla.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas