E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28665
Lasīšanai: 2 minūtes

Studējošā kredīta daļēja dzēšana bērna piedzimšanas gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2023
Mārtiņš

Labdien! Vai VIAA bērna piedzimšanas gadījumā sedz 30% no studējošā kredīta tikai Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem vai arī citiem Latvijā strādājošajiem rezidentiem (precīzāk – ES/EEZ pilsoņiem un Eiropas Kopienas pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar derīgu uzturēšanās atļauju), kuri Latvijā maksā ienākumu nodokli? Vai šī prakse ir saskaņā ar Satversmi? Paldies!

A
atbild:
20. februārī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Augstskolu likuma 45. panta otrajā daļā noteiktajam tiesības studēt augstskolā ir vienādas Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim, Eiropas Savienības pilsonim, Eiropas Ekonomikas zonas pilsonim vai Šveices Konfederācijas pilsonim un Eiropas Kopienas pastāvīgajam iedzīvotājam, kuram ir derīga uzturēšanās atļauja.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 231 “Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem” 6. punktā noteikts, ka uz kredītu saņemšanu var pretendēt Augstskolu likuma 45. panta otrajā daļā minētais studējošais, kurš ir imatrikulēts Latvijas augstākās izglītības iestādes akreditētā un licencētā studiju programmā studijām grāda vai kvalifikācijas iegūšanai.

Savukārt minēto noteikumu 46. punkta norma nosaka: “Ja kredītņēmējam, kurš ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, studiju laikā vai pēc augstākās izglītības iestādes absolvēšanas piedzimst bērns (arī ja kredītņēmējs adoptē bērnu), kredītņēmējam pēc absolvēšanas (eksmatrikulēts ar diplomu, tai skaitā ieguvis doktora grādu) dzēš studējošā kredītu 30 procentu apmērā no neatmaksātās summas uz kredītņēmēja kredīta dzēšanas pieteikuma iesniegšanas dienu par katru bērnu. Ja abi vecāki ir kredītņēmēji, minētais nosacījums attiecas uz abiem vecākiem.”

Papildus paskaidrojams, ka studiju vai studējošā kreditēšana un kredīta dzēšana netiek saistīta ar ienākuma nodokļa maksāšanu Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas