E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28624
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par studējošā kredīta ar valsts galvojumu dzēšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2023
Inga

Labdien! Vēlējos uzdot jautājumu par studējošā kredīta ar valsts galvojumu apmaksu. Līgums ar SEB banku tika noslēgts 2012. gada oktobrī. Studijas ir pabeigtas, un kredīts katru mēnesi tiek atmaksāts. Kredīta atmaksas laikā 2018., 2020. un 2022. gadā ir piedzimuši bērni. Ministru kabineta noteikumu Nr. 231 “Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem” 46. pants nosaka: “Ja kredītņēmējam, kurš ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis, studiju laikā vai pēc augstākās izglītības iestādes absolvēšanas piedzimst bērns (arī ja kredītņēmējs adoptē bērnu), kredītņēmējam pēc absolvēšanas (eksmatrikulēts ar diplomu, tai skaitā ieguvis doktora grādu) dzēš studējošā kredītu 30 procentu apmērā no neatmaksātās summas uz kredītņēmēja kredīta dzēšanas pieteikuma iesniegšanas dienu par katru bērnu. Ja abi vecāki ir kredītņēmēji, minētais nosacījums attiecas uz abiem vecākiem.”

Šie MK noteikumi stājušies spēkā 24.04.2020. Atsaucoties uz iepriekš minēto, banka atsakās piemērot konkrēto normatīvā akta normu, norādot, ka 2012. gadā bija spēkā citi MK noteikumi, kas noteica, – ja abi vecāki ir kredītņēmēji, tad 30% no atlikušā kredīta dzēšanu piemēro tikai vienam no vecākiem. Vai banka var atsaukties uz MK noteikumiem Nr. 220, kas zaudējuši spēku 24.04.2020., ja tādi ir bijuši spēkā līguma slēgšanas brīdī?

A
atbild:
24. februārī, 2023

Ministru kabineta noteikumu Nr. 231 “Noteikumi par studiju un studējošo kreditēšanu studijām Latvijā no kredītiestāžu līdzekļiem, kas garantēti no valsts budžeta un starptautisko finanšu institūciju līdzekļiem” (MK noteikumi Nr. 231) 56.2. apakšpunkts nosaka, ka līdz ar šo noteikumu pieņemšanu spēku zaudē Ministru kabineta 2001. gada 29. maija noteikumi Nr. 220 “Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu” (MK noteikumi Nr. 220).

Tomēr MK noteikumu Nr. 231 57. punkts paredz, ka to studiju un studējošo kredītu līgumu pilnīgai izpildei, kuri noslēgti uz šo noteikumu 56.1., 56.2. (MK noteikumi Nr. 220) un 56.3. apakšpunktā minēto Ministru kabineta noteikumu pamata, piemēro minētos Ministru kabineta noteikumus.

Līdz ar to, ja jūsu studējošā kredītam sākotnēji tika piemēroti MK noteikumi Nr. 220, banka pamatoti norāda uz to, ka MK noteikumi Nr. 220 joprojām ir piemērojami jūsu studējošā kredīta izpildei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas