E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28533
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa maksātāja tiesības uz atvieglojumu par bērnu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Aleksejs

Labdien! Mūsu ģimenē gaidāms pieaugums, es kā tēvs vēlos uz otro bērnu saņemt apgādību, lai darbā būtu nodokļu atvieglojums. Sieva stāsta, ka, ja es ņemšu bērnu savā apgādībā, viņa nesaņems bērnu naudu 50 eiro apmērā uz vienu bērnu. Vai tas ir savstarpēji saistīts? Paldies!

A
atbild:
06. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz nodokļa atvieglojumu ir vienam no vecākiem. To paredz likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pants. Nodokļa atvieglojums nav saistīts ar citiem maksājumiem, kurus saņem par bērnu. Nodokļa atvieglojumu var izmantot arī par nestrādājošu laulāto, ja laulātā apgādībā ir bērns vecumā līdz 3 gadiem.

Jāpiebilst, ka no jautājumā sniegtās informācijas nav saprotams, par kādu bērnu naudu 50 eiro apmērā ir šaubas. Šāds nosacījums bija pandēmijas laikā 2020. gadā, kad VID izmaksātajiem dīkstāves pabalsta saņēmējiem vienlaikus bija noteikta 50 eiro piemaksa par bērnu, par kuru vienam no vecākiem bija tiesības uz nodokļa atvieglojumu. Piemaksu dīkstāves pabalstam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksāja, ja bija piešķirts dīkstāves pabalsts un ja bērns bija šīs personas, dīkstāves pabalsta saņēmējas, apgādībā. Šāda pabalsta un piemaksas pašreiz nav, jo tas bija atbalsta pasākums ārkārtas situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas