E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28526
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Pilnvarojums vecvecākam pārstāvēt bērna intereses

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Sigita

Es viena audzinu divus bērnus, tādēļ drošībai vēlos zināt, kā varētu nokārtot pilnvaru vecvecākam par maniem bērniem, tas ir, pilnvarojumu, ka vecmamma drīkst būt un ir atbildīga par bērnu konkrētās situācijās, piemēram, mammas prombūtnē, vai drīkst vest bērnu pie ārsta un neviens neiebildīs, vai izņemt no bērnudārza u. tml.? Vai to ir iespējams izdarīt bāriņtiesā vai pie zvērināta notāra? Es un mani bērni esam deklarēti vienā adresē, bērni pilsētā apmeklē bērnudārzu. Vecmamma dzīvo citā pilsētā.

A
atbild:
02. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 177. pantā noteikts, ka bērns līdz pilngadības sasniegšanai ir vecāku aizgādībā.

Nepilngadīga bērna dabiskie aizbildņi ir bērna vecāki - likumiskie pārstāvji, kam ir tiesības un pienākums pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Ja vecāki dzīvo šķirti, abu vecāku kopīgā aizgādība turpinās. Civillikuma 186. panta pirmajā daļā paredzēta vecāku koppārstāvību viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Vecāku kopīga aizgādība un koppārstāvība izbeidzas, kad saskaņā ar vecāku noslēgtu vienošanos vai tiesas nolēmumu tiek nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība.

Izņēmuma gadījumos, kad pats vecāks objektīvu un attaisnojošu iemeslu dēļ nespēj pārstāvēt bērnu, vecākam ir pienākums parūpēties ne tikai par to, kurš konkrētā laikposmā īstenos bērna aprūpi, bet arī, kas pārstāvēs bērnu personiskajās attiecībās. Nododot bērnu uzticama cilvēka aprūpē, piemēram, vecvecākam, bērna pārstāvība jānoformē ar notariāli apliecinātu pilnvaru atbilstoši šādiem termiņiem:

  • līdz 3 mēnešiem bērna pārstāvību nepieciešams noformēt ar notariāli apliecinātu pilnvaru saskaņā ar Administratīvā procesa likuma panta pirmo daļu;
  • pēc 3 mēnešiem pilnvaru noformē, ievērojot Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1 pantā noteikto: vecāki var nodot bērnu citas personas aprūpē Latvijā uz laiku, kas ilgāks par 3 mēnešiem, tikai tad, ja pirms nodošanas vecāku dzīvesvietas bāriņtiesa atzinusi, ka šāda nodošana atbilst bērna interesēm un konkrētā persona spēs bērnu pienācīgi aprūpēt. Bāriņtiesa, ja nepieciešams, pieprasa šīs personas dzīvesvietas bāriņtiesas atzinumu par personas spēju bērnu pienācīgi aprūpēt.

Saskaņā ar šo likuma normu arī zvērināts notārs pirms pilnvaras nepilngadīga bērna interešu pārstāvībai izdošanas uz termiņu, kas ir ilgāks par trim mēnešiem, lūgs iesniegt bāriņtiesas atzinumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas