E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28500
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ja mantinieks mirušā uzkrāto pensijas 2. līmeņa kapitālu izvēlas saņemt kontā, ietur nodokli

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Inta

Dēls ir mantinieks mirušā tēva pensiju 2. līmenī uzkrātajam kapitālam. Notāre brīdināja par ieņēmuma nodokli. Lūdzu pamatojumu, kāpēc no mantojuma tiek ņemts nodoklis! Vai dēls saņems VID izrakstu par veiktajām darbībām? Paldies!

A
atbild:
08. februārī, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti skaidro: pēc tēva nāves viņa uzkrāto 2. līmeņa pensijas kapitālu manto dēls. Viņš tēva 2. pensiju līmenī uzkrāto summu var saņemt divos veidos – automātiski pievienot uzkrāto summu savai pensijai vai arī saņemt tēva uzkrāto pensijas kapitālu ar pārskaitījumu uz maksājumu kontu kredītiestādē, t. i., ieskaitītu bankas kontā.

Ja mantinieks izvēlas saņemt uzkrājumu ar pārskaitījumu, tad no šīs summas tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodokli pirms izmaksas ietur kredītiestāde (piemēram, fonds), kurā atrodas mantiniekam nododamais pensijas kapitāls. Tādējādi par veikto izmaksu apmēru un no šīs summas ieturēto nodokli mantiniekam paziņo kredītiestāde. Valsts ieņēmumu dienestam izraksts personai nav jāsniedz.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 3. daļas 10.2 punktā noteikts: “Pie fiziskās personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (turpmāk – nodoklis), tiek pieskaitīts valsts fondētās pensijas kapitāls, kuru valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieka nāves gadījumā manto un kurš tiek aprēķināts mantiniekam pirms mantinieka saistību dzēšanas pret sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu un valsts pamatbudžetu, kas izriet no sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, valsts sociālo pabalstu un izdienas pensiju pārmaksām saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, ja mantinieks izvēlējies to saņemt ar pārskaitījumu uz maksājumu kontu kredītiestādē.”

Piemērojamie tiesību akti:

  • Ministru kabineta 2019. gada 13. augusta noteikumi Nr. 365 “Noteikumi par valsts fondētās pensijas kapitāla izmantošanu”;
  • likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta 3. daļas 10.2 punkts;
  • likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17. panta 10. daļas 5.2 punkts;

likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 17. panta 11. daļa.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas