E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28475
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Saskarsme ar bērnu ir vecāka tiesības un pienākums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2023
Jānis

Labdien! Tiesas spriedumā tēvam ir tiesības izmantot saskarsmes tiesības ar bērnu katra mēneša nepāra nedēļās, paņemot bērnu pie sevis. Kā saprast apgalvojumu “ir tiesības”? Vai to var pielīdzināt izteikumam “ir pienākums”? Ja tēvs nepaņēma bērnu uz vienu nedēļu, vai tā ir tiesas sprieduma nepildīšana?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Pilnvērtīgu atbildi uz jūsu jautājumu varētu sniegt tikai pēc iepazīšanās ar konkrēto tiesas spriedumu, taču jānorāda, ka Civillikuma 181. panta pirmā daļa nosaka, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Savukārt 181. panta otrā daļa nosaka, ka katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Līdz ar to tiesa nevar pieņemt likumam pretēju nolēmumu. Ja bērna tēvs vienu reizi atbilstoši tiesas nolēmumam nav paņēmis bērnu, tad formāli to varētu uzskatīt par tiesas nolēmuma nepildīšanu, tomēr ir jāvērtē konkrēti apstākļi, proti, vai tēvs šo pienākumu nav izpildījis objektīvu apstākļu dēļ, piemēram, slimības dēļ.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas