E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28219
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
8
8

Normatīvie akti neparedz ārstēšanās režīmu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2022
Liesma

Kādi normatīvie akti nosaka, ko drīkst darīt darbnespējas laikā? Piemēram, vai kāds var celt pretenzijas, ja darbnespējas laikā ar lauztu roku dodos ārpus valsts, pēcoperācijas atkopšanās laikā (nepārkāpjot ārsta rekomendācijas) apmeklēju saviesīgu pasākumu vai hroniskas slimības saasinājuma periodā atpūšos pie jūras, nevis tikai savā dzīvoklī?

A
atbild:
17. janvārī, 2023
Olga Lauva
juriste

2001. gada 3. aprīļa Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” paredz kārtību, kādā tiek apliecināta personas pārejoša darbnespēja, un attiecīgo dokumentu izsniegšanas un anulēšanas kārtību. Atbilstoši noteikumu 10. punktam darbnespējas lapu izsniedz ārstniecības iestādes ārsts vai ārsta palīgs pēc personas personīgas apskates un izmeklēšanas, pieņemto lēmumu pamatojot medicīniskajā dokumentācijā.

Ārsts vai ārsta palīgs darbnespējas lapu sagatavo elektroniski veselības informācijas sistēmā atbilstoši normatīvajiem aktiem par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu (turpmāk – e-veselības sistēma).

Ārsts izsniedz darbnespējas lapu par visu darbnespējas periodu. Ārsta palīgs izsniedz darbnespējas lapu par pirmajām 10 darbnespējas dienām.

Ārstēšanās režīmu nosaka ārstējošais ārsts. Normatīvie akti neparedz pacienta ārstēšanās režīmu. Ja personai ir noteikta darbnespēja, tai ir jāievēro ārsta noteiktais ārstēšanās režīms.

Ja ārsts vai ārsta palīgs konstatē, ka ir noticis ārstēšanās režīma pārkāpums, tiek izdarīta attiecīga atzīme darbnespējas lapā.

Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārstam ir pienākums nosūtīt darbnespējīgo personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu vai nosaka invaliditāti.

Ārstniecības iestādēs izsniegto darbnespējas lapu pamatotību kontrolē Veselības inspekcija. Vairāk informācijas par darbnespējas lapu izsniegšanas kārtību ir pieejama šeit.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas