E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28144
Lasīšanai: 2 minūtes

Kam un kad ir tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2022
Solvita

Labdien! Mana meita 2021. gada 3. jūlijā ASV dzemdēja bērniņu, kurš tagad ir ASV pilsonis. Saistībā ar Covid-19 pandēmiju viņa netika atpakaļ uz Latviju. Viņa attālināti, izmantojot elektronisko parakstu, ir iesniegusi dokumentus bērna reģistrācijai Latvijā un gaida personas koda piešķiršanu. Kad viņa būs atpakaļ Latvijā un nokārtojusi bērna pasi, vai viņa varēs pieteikties bērna pabalstam, ja viņa nav darba attiecībās, nav reģistrēta NVA un nemaksā nodokļus Latvijā? Abi vecāki Latvijas pilsoņi. Paldies!

A
atbild:
20. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumā noteikto tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, tai skaitā regulāri izmaksājamo bērna kopšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalstu, ir tām personām (Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem), kurām piešķirts personas kods, kuru bērniem ir piešķirts personas kods, kuras pastāvīgi dzīvo Latvijā un kuru bērni pastāvīgi dzīvo Latvijā.

Likums noteic, ka pastāvīgā dzīvesvieta ir vieta, kurā persona faktiski dzīvo un kurā atrodas tās parasto interešu centrs.

Tādējādi tiesības uz minētajiem pabalstiem radīsies pēc atgriešanās uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.

Informāciju par pabalstiem individuālā situācijā var noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas