E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28142
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Nodokļu pienākumi uzņēmumu līguma gadījumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2022
Kārlis

Labdien! Man pazīstamā uzņēmumā nomira darbinieks, kurš ar uzņēmumu bija noslēdzis uzņēmuma līgumu kā pašnodarbinātais. Uzņēmumā nebija iespējams nekavējoties atrast aizvietotāju, jo darbs bija saistīts ar bērnu nodarbību vadīšanu. Uzņēmums lūdza, vai nevaru novadīt nodarbības, piekritu, bet novembrī nebiju reģistrēts VID kā pašnodarbinātais, tikai tagad, decembra vidū, VID atsūtīja apstiprinājumu, ka esmu reģistrēts pašnodarbināto reģistrā. Vai uzņēmums ar mani varēja noslēgt līgumu, sākot ar novembri, izmaksājot atalgojumu decembrī par novembri? Izmaksa par novembri tika veikta decembrī pēc VID apstiprinājuma.

A
atbild:
30. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Reģistrējot līgumu ar pašnodarbināto, tiek norādīts datums. Uzņēmuma līgumu puses noslēdz par konkrēta pakalpojuma veikšanu. Pēc nolīgtā pakalpojuma izpildes puses sastāda un paraksta pieņemšanas–nodošanas aktu, kas apliecina līgumsaistību izpildi, un, pamatojoties uz to, pakalpojuma sniedzējam tiek izmaksāta nolīgtā samaksa.

Ja uzņēmuma līgumu slēdz ar fizisku personu, tad nodokļu maksāšanai ir divas situācijas.

Personu, ar kuru noslēgts uzņēmuma līgums, ja tā nav reģistrējusi saimniecisko darbību, uzskata par darba ņēmēju. Komersants (pasūtītājs):

  • atbild par nodokļu nomaksu no aprēķinātās atlīdzības par uzņēmuma līguma izpildi un pārskatu iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestā;
  • reģistrē cilvēku kā darba ņēmēju, ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) no atlīdzības.

Ja uzņēmuma līgums ir noslēgts starp komersantu (pasūtītāju) un cilvēku, kurš ir reģistrējis saimniecisko darbību, komersants (pasūtītājs):

  • izmaksā atlīdzību no uzņēmuma līguma izpildes, nodokļus neieturot;
  • iesniedz “Paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām” ar kodu 2008 līdz nākamā gada 1. februārim.

Šajā gadījumā saimnieciskās darbības veicējs, pašnodarbinātais:

  • saņemto atlīdzību no uzņēmuma līguma izpildes iekļauj savos saimnieciskās darbības ieņēmumos;
  • no saimnieciskās darbības ienākuma aprēķina un nomaksā nodokļus.

Kurš regulējums piemērojams jūsu konkrētajā situācijā, kā arī, vai iespējami termiņu precizējumi, ja tādi nepieciešami, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā, kurā ir uzņēmuma ziņojumi, jūsu reģistrācijas dati pašnodarbinātā statusā un cita informācija nodokļu maksāšanas pienākuma noteikšanai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas