E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28124
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Kā noskaidrot situāciju par darba devēja nemaksātiem nodokļiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2022
Anda

Labdien! Sāku strādāt 2020. gadā, 2022. gadā pēc atteikuma saņemt slimības pabalstu uzzināju, ka 2021. gadā darba devējs par mani nemaksāja nodokļus, vienlaikus ieturot tos no manas algas. Firmai no septembra ir apturēta saimnieciskā darbība. Ar darba devēju sazināties nebija iespējams, mani atlaida tikai oktobrī pēc VID uzrakstīta iesnieguma. Iestājos NVA uzskaitē, uzrakstīju iesniegumu, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, taču atkal saņēmu atteikumu. Vai tiešām valsts nekādā veidā neaizsargā cilvēkus šādā sarežģītā situācijā?

A
atbild:
27. decembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā darba devējam ir noteikts pienākums darbiniekam katru mēnesi izsniegt algas lapiņu, kurā ir redzamas gan nostrādātās stundas, gan atalgojums, gan nodokļu maksājumi, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Turklāt jau vairāk nekā desmit gadu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra portālā latvija.lv publisko katram individuāli pieejamo informāciju par sociālās apdrošināšanas periodiem un veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Lai noskaidrotu situāciju ar bijušo darba devēju, jūs varat vērsties Valsts ieņēmumu dienestā, elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID”, informējot par nenomaksāto nodokļu problēmu, pievienojot dokumentus, kas ir jūsu rīcībā (darba līgums u. c.), lai VID varētu vērtēt konkrēto gadījumu.

Piemēram, ir svarīgi zināt, vai darba devējs nodokļus aprēķināja, bet budžetā neieskaitīja. Ja nodokļi (arī iemaksas) tika aprēķināti, regulāri sniegta informācija Valsts ieņēmumu dienestam, tad kā darba ņēmējam jums bija tiesības uz īstermiņa sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem (slimības naudu u. c.) laikā, kad pastāvēja darba tiesiskās attiecības. Tāpat arī tiesības uz bezdarbnieka pabalstu. Turklāt darbnespējas laikā par pirmajām 9 dienām (iepriekš 10 dienām) slimības nauda bija jāmaksā darba devējam. Tikai pēc tam ir tiesības uz slimības pabalstu, kuru izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, ja ir izpildīti nosacījumi tiesībām uz šo pabalstu. Ja jums tika atteikts slimības pabalsts, pēc tam arī bezdarbnieka pabalsts, katra gadījuma lēmumā jābūt norādītam pamatojumam.

Cita (atšķirīga) kārtība ir pensijas apdrošināšanai. Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. panta 4. daļā noteikto persona ir apdrošināta pensijai, ja faktiski ir veiktas obligātās iemaksas. Tas nozīmē, ka pensijai personas apdrošināšanas stāžā ieskaita tikai tos periodus, par kuriem faktiski ir veiktas obligātās iemaksas.

Tas, protams, attiecas uz legālu nodarbinātību.

Šoruden informatīvajā kampaņā VID, individuāli uzrunājot iedzīvotājus, par kuriem nav maksāti nodokļi, norādīja –, ja cilvēks ir strādājis pie darba devēja, kas par savu darbinieku nav nomaksājis nodokļus, VID aicina ziņot, zvanot uz dienesta uzticības tālruni: 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi: parkapumi@vid.gov.lv, un sniegt iespējami precīzu informāciju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas