E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28005
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Bērna, kas ir Ukrainas kara bēglis, reģistrēšana rindā uz PII

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2022
Jūlija

Labdien! Saistībā ar karu Ukrainā atbrauca radinieki ar mazo bērnu. Tagad ir radusies problēma, jo izglītības pārvalde atteica reģistrēt bērnu rindā uz pirmsskolu, lai bērns varētu iet bērnudārzā (bērnam ir 1,6 gadi). Vai tas ir likumīgi? Kādi varianti vēl ir iespējami? Paldies!

A
atbild:
09. decembrī, 2022
Sarmis Mikuda
LV portāls

Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma 13.1 panta “Ukrainas civiliedzīvotāju tiesības uz izglītību” otrajā daļā noteikts: “Nepilngadīgam Ukrainas civiliedzīvotājam ir tiesības iegūt pirmsskolas izglītību tās pašvaldības izglītības iestādē, kuras administratīvajā teritorijā ir bērna uzturēšanās vieta. Ja pašvaldība nepilngadīgam Ukrainas civiliedzīvotājam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura uzturēšanās vieta ir pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un nepilngadīgais Ukrainas civiliedzīvotājs apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, pašvaldība attiecīgajam privātā pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Izglītības likumā un tam pakārtotajos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā. Pedagogu atalgojumu nepilngadīgo Ukrainas civiliedzīvotāju pirmsskolas izglītības ieguves nodrošināšanai (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un mācību procesā izmantojamos mācību līdzekļus pirmsskolas izglītības programmu apguvei valsts finansē tādā pašā kārtībā un apjomā kā nepilngadīgam patvēruma meklētājam atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka patvēruma meklētāju tiesības uz izglītību.”

Tātad jūsu radiniekiem ir tiesības pieteikt bērnu rindā uz pirmsskolas izglītības iestādi, bet tikai tās pašvaldības teritorijā, kurā ir reģistrēta bērna uzturēšanās vieta. Atbilstoši minētā likuma 3.2 pantā noteiktajam ziņām par Ukrainas civiliedzīvotāja, tostarp bērna, izmitināšanas vietas adresi (kontaktadresi) jābūt iekļautām Fizisko personu reģistrā.

Vispārējā gadījumā pašvaldības izglītības pārvaldes iestāde ir tā institūcija, kura reģistrē bērnu rindā uz pirmsskolas izglītības iestādi. Pieņemu, ka saņemtais atteikums reģistrēt bērnu rindā uz pirmsskolas izglītības iestādi ir pārpratums, kas radies tādēļ, ka attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā koordinētu atbalstu Ukrainas kara bēgļiem, visdrīzāk, sniedz cita institūcija. Piemēram, Rīgā pieteikt bērnu pirmsskolas izglītības iestādē var Ukrainas civiliedzīvotāju bēgļu atbalsta centrā.

Tā kā neesat norādījusi  pašvaldību, kurā ieradusies bēgļu ģimene no Ukrainas, nav iespējams sniegt konkrētu atbildi. Lūdzu, interesējieties par to attiecīgās pašvaldības domē!

Papildus informēju, ka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments ir sagatavojis uzskatāmu materiālu par pirmsskolas pakalpojuma pieejamību Ukrainas civiliedzīvotāju bērniem Rīgas valstspilsētā. Šī informācija palīdzēs arī tad, ja ģimene ir reģistrējusies citas pašvaldības teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas