E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27810
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darba vietā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2022
Rebeka

Labdien! Vai biroja darbiniekam, piemēram, projektu vadītājam, ir nepieciešama obligātā veselības pārbaude? Uzņēmumā strādāju pusgadu, un šobrīd ir aktualizējies jautājums par šo pārbaudi. Ņemot vērā, ka, uzsākot darba attiecības, nebija jāiziet OVP, vai tagad tā skaitīsies kā pirmreizējā un vai man būs jāmaksā? Darba līgumā šis jautājums nav atrunāts. Paldies!

A
atbild:
05. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Obligāto veselības pārbaužu (OVP) nepieciešamība ir paredzēta vairākos normatīvajos aktos. Darba aizsardzības likuma 15. pants paredz, ka darba devējs nodrošina obligāto veselības pārbaudi tiem nodarbinātajiem, kuru veselības stāvokli ietekmē vai var ietekmēt veselībai kaitīgie darba vides faktori, un tiem nodarbinātajiem, kuriem darbā ir īpaši apstākļi, savukārt to veikšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 219 “Kārtība, kādā veicama obligātā veselības pārbaude”.

OVP var būt pirmreizēja, periodiska un ārpuskārtas. Uz pirmreizējo OVP nosūta visas personas pirms darba tiesisko attiecību vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas atbilstoši visiem identificētajiem riska faktoriem, kuriem persona būs pakļauta. Periodiskās obligātās veselības pārbaudes veic nodarbinātajiem periodiski. Periodisko obligāto veselības pārbaužu biežums var būt vienu reizi gadā, vienu reizi divos gados un vienu reizi trīs gados. To nosaka darba devējs, veicot darba vides riska novērtējumu.

Darba tiesiskajās attiecībās darba devējs ir atbildīgs par nodarbināto drošību un veselību darba vietā.

Svarīgi būtu atcerēties, ka veselības pārbaudes veikšana ir darbinieka atbildība. Saskaņā ar Darba likuma 82. pantu darbiniekam, pamatojoties uz attiecīgu darba devēja rīkojumu, ir pienākums nekavējoties veikt veselības pārbaudi gadījumos, kad šādas pārbaudes veikšana paredzēta normatīvajos aktos vai darba koplīgumā vai kad pastāv pamatotas aizdomas par darbinieka saslimšanu, kas rada vai var radīt draudus viņa vai citu cilvēku drošībai un veselībai. Šajā gadījumā izdevumus, kas saistīti ar veselības pārbaudes veikšanu, sedz darba devējs.

Darba likuma 82. pants un Darba aizsardzības likuma 15. panta otrā un trešā daļa paredz, ka:

  • izdevumus, kas saistīti ar nodarbināto obligāto veselības pārbaudi (OVP), sedz darba devējs;

izdevumus, kas saistīti ar OVP pirms darba tiesisko vai valsts civildienesta tiesisko attiecību uzsākšanas, pēc savstarpējas vienošanās sedz attiecīgā persona pati no saviem līdzekļiem vai darba devējs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas