E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27706
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bāriņtiesa lemj par aizgādņa iecelšanu pilngadīgajam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2022
Daina

Ja pilngadīga persona tiek atzīta par rīcībnespējīgu, kam pienākas pilnvara? Vai personas sievai, kura ir alkoholiķe arī ar psihiskām novirzēm, vai mātei? Vēl ir 13 gadu vecs bērns, kurš ir no pirmās laulības. Personai pieder divi dzīvokļi, bankas karte. Īpašumi ir iegādāti pirms laulībām. Vīram ar sievu ir atsevišķa saimniecība, dzīvo atsevišķi katrs savā dzīvesvietā.

A
atbild:
02. novembrī, 2022

Civillikuma 355. pants paredz, ka aizgādņus pār pilngadīgajiem pēc tiesas sprieduma ieceļ bāriņtiesa, kurai jānoskaidro personas viedoklis par ieceļamo aizgādni, ja vien šī persona spēj to formulēt.  

Bāriņtiesa par aizgādni var iecelt personas izraudzīto aizgādni, aizgādnībā nododamā laulāto vai kādu no tuvākajiem radiniekiem, turklāt bāriņtiesai jāievēro tās personas pēdējās gribas rīkojums, kura atstājusi mantojumu.

Aizgādnībā esošās personas viedoklis jāņem vērā, ja vien tas neapdraud pašas personas labklājību, veselību, dzīvību vai citas intereses. Aizgādnis, pildot aizgādņa pienākumus, noskaidro aizgādnībā esošās personas viedokli, ja vien viņa spēj to formulēt, un rīkojas personas interesēs.

Līdz ar to bāriņtiesa lems par to, kurš ir piemērots un spējīgs uzņemties pilngadīgās personas aizgādņa pienākumus, kā arī bāriņtiesai ir pienākums regulāri uzraudzīt aizgādņa darbību, lai pārliecinātos, ka aizgādnis rīkojas atbilstoši aizgādībā esošās personas interesēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas