E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27705
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļi, lai ievestu iekārtu no Ukrainas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. oktobrī, 2022
Toms

Labdien! Kaut arī šobrīd ir diezgan sarežģīti apstākļi, apsveru iespēju iegādāties un uz Latviju atvest ražošanas iekārtu no Ukrainas. Ar kādām izmaksām, kas saistītas ar iekārtu importu, šajā gadījumā vajadzētu rēķināties (PVN, muitas nodoklis u. c.)?

A
atbild:
02. novembrī, 2022

Ievedot preci no Ukrainas Latvijā, tā jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā – un jāsamaksā ievedmuitas nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

Lai ievestajai precei noteiktu maksājamo ievedmuitas nodokļa likmi, sākotnēji ir nepieciešams to identificēt un klasificēt atbilstoši konkrētās preces tarifa klasifikācijai saskaņā ar vienotu ES Kombinēto nomenklatūru (2022. gadā tā ir noteikta ar Komisijas 2021. gada 12. oktobra Īstenošanas regulu (ES) 2021/1832, ar ko groza I pielikumu Padomes Regulai (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu).

Konkrētajā gadījumā nav iespējams noteikt iekārtai piemērojamo ievedmuitas nodokļa likmi, jo sniegtais preces apraksts ir vispārīgs un tas nav pietiekams preces nepārprotamai un korektai klasifikācijai saskaņā ar Kombinēto nomenklatūru. Lai identificētu un klasificētu preci – iekārtu –, nepieciešams iesniegt VID Muitas pārvaldei tās detalizētu aprakstu (tehnisko specifikāciju, pielietojumu), iekārtas fotoattēlu.

No Ukrainas ievestai precei var piemērot ievedmuitas nodokļa samazināto likmi, ja preferenciālas izcelsmes pamatošanai var iesniegt atbilstoši normatīvajiem aktiem eksportētāja sagatavotu un muitas iestādes apstiprinātu EUR.1 sertifikātu vai atzītā eksportētāja izcelsmes deklarāciju.

Par preces importu maksājams arī PVN 21% apmērā, kura aprēķināšanas un maksāšanas kārtība preču importa darījumos noteikta Pievienotās vērtības nodokļa likumā. PVN aprēķina bāzi nosaka, pie noteiktās preces muitas vērtības pieskaitot aprēķinātā ievedmuitas nodokļa, kā arī pakalpojumu vērtību, ja pakalpojumi tieši saistīti ar preču importu (tostarp preču transportēšanas, apdrošināšanas izmaksas, kas radušās līdz pirmajam galamērķim iekšzemē), ja šo pakalpojumu vērtība jau nav iekļauta preču muitas vērtībā.

Informācija par preču tarifa klasifikāciju, maksājamo nodokļu likmēm un importa ierobežojumiem pieejama tīmekļvietnē, sadaļā “Pasākumi” – “Preces kodam”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas