E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27656
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Cik maksā mājas sadalīšana dzīvokļu īpašumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2022
Jānis

Labdien! Šobrīd īrējam dzīvokli daudzdzīvokļu namā, kurā ir 12 dzīvokļi, un risinām sarunas ar īpašniekiem par dzīvokļu izpirkšanu. Tomēr māja ir kopīpašums, kas nav sadalīts dzīvokļu īpašumos. Īpašumam ir veikta telpu grupu uzmērīšana. Īpašums ir privāts, un tā daļas nepieder pašvaldībai. Kādas ir potenciālās izmaksas par kopīpašuma sadalīšanu dzīvokļu īpašumos? Paldies!

A
atbild:
27. oktobrī, 2022
Valsts zemes dienests
Baiba Kantiņa, sabiedrisko attiecību vadītāja

Ja dzīvojamā māja ir kadastrāli uzmērīta un nodota ekspluatācijā un ja visas tajā esošās telpu grupas ir reģistrētas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, un dzīvojamās mājas tiesiskais valdītājs vai īpašnieks vēlas dzīvojamo māju sadalīt dzīvokļa īpašumos un tos reģistrēt zemesgrāmatā kā patstāvīgus īpašumus, Valsts zemes dienests pēc visu kopvaldītāju vai kopīpašnieku pieprasījuma sagatavo dokumentu “Atzinums par dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļu īpašumos un kopīpašuma domājamo daļu aprēķinu” un sadala dzīvojamo māju dzīvokļu īpašumos.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi (Ministru kabineta noteikumi Nr. 787 “Valsts zemes dienesta maksas pakalpojumu cenrādis un samaksas kārtība”) izmaksas par Valsts zemes dienesta sniegto pakalpojumu atzinuma sagatavošanai un jaunu dzīvokļu īpašumu izveidošanai veido maksa par atzinuma sagatavošanu 40,30 eiro apmērā un maksa par katra jauna dzīvokļa īpašuma reģistrāciju Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā 44,50 eiro apmērā (44,50 eiro x jaunizveidoto dzīvokļu īpašumu skaits).

Vēršam uzmanību, ka dzīvokļa īpašums tiek nodibināts ar tā ierakstīšanu zemesgrāmatā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas