E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27644
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

PVN īpašuma pārvaldīšanas pakalpojumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2022
Andrejs

Labdien! Esmu dzīvokļa īpašnieks, un man ir jautājums par PVN īpašuma pārvaldīšanas pakalpojumos. Esmu pakalpojumu saņēmējs jeb klients. Konkrēti gribu noskaidrot par divu veidu pakalpojumiem, kuru aplikšana ar PVN, šķiet, ir nelikumīga.

(1) Nama kanalizācijas, elektrības koplietošanas telpās un atkritumu izvešanas pakalpojumi. Minēto pakalpojumu sniedzēji ir citas kompānijas, un mūsu nama apsaimniekotājs pilda tikai starpnieka funkciju. VID metodiskajos materiālos ir norādīts, ka, ja apsaimniekotājs nav tiešais pakalpojumu sniedzējs, samaksa par šiem pakalpojumiem nav apliekama ar PVN. Šeit ir pieejams VID materiāls. Par starpnieka funkciju ir minēts 2. lpp., sestajā rindkopā.

(2) Alga mājas vecākajam. Šī pozīcija rēķinā arī tiek aplikta ar PVN, taču, cik zināms, alga nav apliekama ar PVN. Esmu vērsies pēc skaidrojuma pie apsaimniekotājiem, kuri saka, ka viss atbilst LR normatīvajiem aktiem, bet konkrētāk neko nemin. Vairākkārt esmu vērsies arī pie VID, kas nav spējīgi palīdzēt, jo neesmu SIA pārstāvis, tādēļ viņi nav tiesīgi ar mani apspriesties. Uzdodot VID vispārīgu jautājumu (neminot konkrēto SIA), arī nevar palīdzēt, jo katrs gadījums ir jāvērtē individuāli. Kā es, būdams pārvaldīšanas pakalpojumu saņēmējs, varu noskaidrot par PVN? Ir saprotams, ka esmu tikai viens no vairākiem dzīvokļu īpašniekiem un nevaru no pakalpojumiem vienpersoniski atteikties.

A
atbild:
21. oktobrī, 2022

Par 1. jautājumu.

Pareizai Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanai ir vērtējami līgumā noteiktie nosacījumi, ņemot vērā darījuma ekonomisko saturu un būtību.

Ja, pamatojoties uz līguma nosacījumiem, nama apsaimniekotājs darbojas kā komunālo pakalpojumu sniedzējs un savā vārdā izraksta rēķinu par komunālajiem pakalpojumiem, tad Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē tas uzskatāms par šo pakalpojumu saņēmēju un tālāku sniedzēju, un darījumam ir piemērojama atbilstoša PVN likme.

Savukārt, ja no noslēgtā līguma nosacījumiem izriet, ka nama apsaimniekotājs darbojas kā starpnieks, tai skaitā nodrošina norēķinu veikšanu starp fiziskām personām (īrniekiem) vai juridiskām personām (nomniekiem) un faktisko pakalpojumu sniedzējiem, tad ar PVN būs apliekama tikai atlīdzība par sniegto starpniecības pakalpojumu, ja tāda ir.

Šādā gadījumā nama apsaimniekotājs neizraksta fiziskai personai (īrniekam) vai juridiskai personai (nomniekam) nodokļa rēķinu savā vārdā, jo atbilstoši darījuma ekonomiskajam saturam un būtībai tas nav attiecīgo pakalpojumu sniedzējs, bet ir tikai starpnieks – maksājuma saņēmējs. Līdz ar to fiziskai personai (īrniekam) vai juridiskai personai (nomniekam) izrakstītajā rēķinā obligāti jānorāda faktiskā pakalpojumu sniedzēja nosaukums, reģistrācijas numurs VID PVN maksātāju reģistrā, kā arī sniegto pakalpojumu vērtība un PVN summa. Vienlaikus nama apsaimniekotāja rekvizīti izrakstītajā PVN rēķinā norādāmi ar piezīmi, ka tas ir maksājuma saņēmējs.

Par 2. jautājumu.

Jautājuma izskatīšanai būtu svarīgi līguma nosacījumi un izdevumu pozīcijas, kuras apsaimniekotājs iekļauj nama pārvaldīšanas izmaksās.

Ar PVN apliek pakalpojuma sniegšanu. Pārvaldīšanas pakalpojums ir apliekams ar PVN, un, iespējams, darba samaksa ir pārvaldīšanas pakalpojuma sastāvdaļa, kura kā sniegtais pakalpojums tiek aplikta ar PVN.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas