E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27611
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Apdrošinātāji atlīdzina budžetiem līdzekļus, kas samaksāti par cietušo ārstēšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2022
Mārtiņš

Sveiki! Cietu CSNg, kļuvu kopjams 1. grupas invalīds. Jautājumā, kā aprēķina vidējo algas izpeļņu, Jūs atsaucāties uz Darba likumu. Es nekādi neizprotu, ka pabalsti tiek aprēķināti no Latvijā veiktajām sociālajām iemaksām un netiek izmaksāti no valsts budžeta. Kas kopīgs OCTA atlīdzībai ar pabalstiem un valsts budžetu? Paldies!

A
atbild:
26. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 24. pantā (“Valsts budžeta un pašvaldību budžetu izdevumu atlīdzināšana”) noteikts:

“(1) Apdrošinātājs vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs atlīdzina valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļus, kas samaksāti par cietušo personu ārstēšanu, rehabilitāciju un tehnisko palīglīdzekļu iegādi vai īri un pielāgošanu.

(2) Apdrošinātājs vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs atlīdzina valsts budžeta un pašvaldību budžetu līdzekļus, kas samaksāti valsts sociālās apdrošināšanas pakalpojumu (ieskaitot samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli) un valsts sociālo pabalstu veidā saistībā ar ceļu satiksmes negadījumā cietušajām personām.

(3) Šajā pantā minēto valsts budžeta un pašvaldību budžetu izdevumu atlīdzināšanas apmēru un kārtību nosaka Ministru kabinets.”

Gadījumos, kuros normatīvie akti paredz maksājumam piemērot vidējo izpeļņu, to nosaka saskaņā ar Latvijas Darba likuma 75. pantu (“Vidējās izpeļņas aprēķināšana”).

Sociālās apdrošināšanas maksājumos (darbnespējas lapas B apmaksā u. c.) ņem vērā sociālās apdrošināšanas iemaksu algu, tas ir, algu, no kuras tiek maksātas obligātās sociālās iemaksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas