E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27533
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāde pabalstu par bērna piedzimšanu neizmaksā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2022
Vineta

Sveiki! Esmu pirmsskolas skolotāja Rīgas pašvaldības PII. Vēlos noskaidrot, vai Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes skolotājiem saistībā ar bērna piedzimšanu tiek piešķirts pabalsts? Jāpiemin, ka vīram darba devējs izmaksāja šādu pabalstu (120 eiro). Jautājums radās, jo kolēģe no citas PII apgalvo, ka ir šādu pabalstu saņēmusi. Pirms tam vadītāja lūgusi iesniegt bērna dzimšanas apliecības kopiju. Mūsu PII vadītāja šādu informāciju nesniedz. Tādēļ vēršos pie jums, jo tikko piedzima bērniņš un vēlos uzzināt, vai pabalsta piešķiršana ir atkarīga no iestādes vadītājas? Ja pienākas šāds pabalsts, kur jāvēršas Rīgas PII skolotājam? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
18. oktobrī, 2022
Rīgas dome
Izglītības, kultūras un sporta departaments
Sarmis Mikuda
LV portāls

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments informē, ka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 3. panta (“Atlīdzība”) trešajā daļā ir noteikts, ka valsts vai pašvaldības institūcija neizmaksā un iekšējos normatīvajos aktos, pašvaldības saistošajos noteikumos, darba koplīgumos un darba līgumos darbiniekam neparedz citādu atlīdzību kā to, kas noteikta šajā likumā, izņemot šajā pantā paredzētos gadījumus.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā nav paredzēta iespēja izmaksāt pašvaldības iestādes darbiniekam pabalstu saistībā ar bērna piedzimšanu (turpmāk – pabalsts). Tātad šādas iespējas nav arī pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādei.

Papildus informējam, ka vienreizēja Rīgas pilsētas pašvaldības pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 24 “Par Rīgas pilsētas pašvaldības pabalstu jaundzimušajam”. Tiesības pieprasīt pabalstu ir vienam no bērna vecākiem, kuram piešķirts personas kods un kura dzīvesvieta deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā (2. punkts). Pabalstu bērna vecāks vai aizbildnis var pieprasīt:

  • vienlaikus ar bērna piedzimšanas reģistrāciju Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļā;
  • Rīgas Sociālajā dienestā, uzrādot personu identificējošu dokumentu un iesniedzot rakstveida iesniegumu par pabalsta piešķiršanu vai nosūtot iesniegumu Sociālajam dienestam pa pastu vai elektroniski, nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu uz elektroniskā pasta adresi: soc@riga.lv;
  • izmantojot e-pakalpojumu “Iesniegums iestādei” portālā latvija.lv (3. punkts).

Pabalsts jāpieprasa sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas (6. punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas