E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27486
Lasīšanai: 3 minūtes

Pabalstiem vidējās iemaksu algas noteikšanai ņem vērā darbā gūtos ienākumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. oktobrī, 2022
Elīna

Labdien! 2023. gada janvārī man sākas pirmsdzemdību darbnespējas lapa. Nomainīju darba devēju, t. i., iepriekšējā darbavietā darba tiesiskās attiecības beidzās 30. septembrī, savukārt jaunās darba attiecības sākās 3. oktobrī. Vai šis nelielais pārtraukums ietekmēs maternitātes pabalsta un pēc tam arī vecāku pabalsta apmēru?

A
atbild:
11. oktobrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstu apmēru nosaka no vidējās iemaksu algas. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību).

Līdzīgi ir arī vecāku pabalstam – vidējo iemaksu algu aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiks piešķirts. No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Vidējo iemaksu algu pabalstu apmēra noteikšanai aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz tās rīcībā esošajiem Valsts ieņēmumu dienesta datiem par sociāli apdrošināto personu un tās gūtajiem ienākumiem attiecīgajā pārskata periodā, par kuriem ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Aprēķinā iekļaus visus darbā gūtos ienākumus. Mēnešus, kuros personai ir reģistrēta apdrošināšanas iemaksu alga par nepilnu mēnesi, uzskata par pilniem mēnešiem un ņem vērā vidējās algas aprēķināšanā.

Informācija par pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Informāciju individuālā situācijā varat iegūt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas