E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27473
Lasīšanai: 3 minūtes

Apbūves noteikumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2022
guntis

Labdien! Dārzkopības kooperatīva sabiedrība – pašvaldība. Ir pārkāpti celtniecības noteikumi par iekšējo sētu būvniecību, konkrēti, augstumu, ir iesaistīts būvinspektors. Pēc tam valde veica izmaiņas savās instrukcijās, lai varētu būvēt sētas bez augstuma ierobežojuma. Vai valde nevar veikt labojumus vai izmaiņas statūtos un kopsapulču datumos un protokolos, redzot, ka būs kaut kas slikts? Paldies!

A
atbild:
01. novembrī, 2022

Pašvaldības pienākumos, pamatojoties uz Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumiem Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem”, ir izstrādāt pašvaldības teritorijas plānojumu, kurā ietilpst 28.3. teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi. Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 45. pantu valstspilsētas pašvaldības, kā arī novada domes saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu publicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”. Līdz ar to tiesību aktu sistematizācijas vietnē www.likumi.lv ir redzamas tiesību akta izmaiņas un tā pieņemšanas hronoloģija. Ja pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu grozīt apbūves noteikumus, atceļot noteiktas prasības žoga augstuma noteikšanā, tad šādas izmaiņas skar vienādi visu pašvaldības teritoriju.

Tādējādi jautājumā minētais nav attiecināms uz dārzkopības kooperatīvās sabiedrības valdes darbību (un kompetenci), bet uz pašvaldību kopumā.

Dārzkopības kooperatīvās sabiedrības darbību nosaka Kooperatīvo sabiedrību likums, un valdes vai biedru kopsapulces lēmumi ir attiecināmi tikai uz konkrēto sabiedrību un tās biedriem.

Statūtu izmaiņas sabiedrībā ir izdarāmas, tikai un vienīgi pamatojoties uz sabiedrības biedru kopsapulces lēmumu (Kooperatīvo sabiedrību likuma 31. panta 1. daļas 5. punkts). 

Attiecīgi kopsapulču protokolēšana (biedru kopsapulces gaita) tiek veikta saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 40. pantā noteikto kārtību, kura 1. daļas 3. punktā ir paredzēts fiksēt kopsapulces norises vietu un laiku.

Katrs biedrs ir tiesīgs iepazīties ar protokolu un tam pievienotajiem dokumentiem. Savukārt, ja kādam no biedriem rodas šaubas par kopsapulcēs pieņemtajiem lēmumiem (vai citiem apstākļiem, kas rada šaubas par pieņemtā lēmuma spēkā esību), biedrs var rīkoties saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 41. pantu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas