E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27456
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var atsaukt dāvinājumu, ja apdāvinātais kļūst maksātnespējīgs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2022
Janīna

Pirms 12 gadiem mazbērniem uzdāvināju savu māju. Tagad viens mazbērns ir parādnieks un uzsācis maksātnespēju, kā rezultātā visi esam saspringtās attiecībās, jo manu dāvinājumu, iespējams, pārdos izsolē (ir uzlikts aizliegums viņa domājamai daļai). Vai es varu atsaukt visu vai daļu dāvinājuma, lai īpašums netiktu pārdots? Kā šajā situācijā rīkoties?

A
atbild:
25. oktobrī, 2022

Pēc tam, kad ir noslēgts dāvinājuma līgums un apdāvinātā īpašuma tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā,  nekustamais īpašums pieder apdāvinātajam, un vienpusēja dāvinātāja atkāpšanās no dāvinājuma līguma nav iespējama.

Dāvinājumu var atcelt, dāvinātājam un apdāvinātajam vienojoties, taču jūsu minētajā gadījumā tas nebūs iespējams, jo mazbērns ir uzsācis maksātnespējas procesu, tādēļ jebkāda rīcība ar viņam piederošo īpašumu ir jāsaskaņo ar maksātnespējas administratoru, un, visticamāk, dāvinājuma atcelšana nav uzskatāma par atbilstošu parādnieka kreditoru interesēm, lai tas tiktu pieļauts. Savukārt dāvinājuma atcelšana pirms maksātnespējas procesa uzsākšanas, lai izvairītos no piedziņas vēršanas uz to, ir uzskatāma par nelikumīgu un var tikt apstrīdēta.

Civillikuma 1919. pants paredz iespēju dāvinājumu atsaukt apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Par apdāvinātā nepateicību tiek atzīti dāvinātāja rupji apvainojumi vārdos vai darbos, viņam tīši nodarīts svarīgs mantisks zaudējums un viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams palīdzēt. Tomēr apstāklis, ka apdāvinātais ir kļuvis maksātnespējīgs, nevarētu tikt uzskatīts par rupju nepateicību, un jebkurā gadījumā rupja nepateicība jāspēj pierādīt tiesā.

Ja dāvinājuma līgumā ir ietverti kādi uzlikumi, bet apdāvinātais tos nepilda, vai nosacījumi, kas apdāvinātajam jāievēro, taču apdāvinātais tos pārkāpj, varētu būt pamats prasības celšanai tiesā par to nepildīšanu, t. sk. arī prasīt dāvinājuma līguma atcelšanu. Tādā gadījumā iesaku vispirms konsultēties ar juristu vai zvērinātu advokātu.

Vēl jānorāda, ka ne vienmēr maksātnespējas procesa ietvaros izsolēs tiek pārdota visa parādnieka manta, savukārt gadījumā, ja konkrētais īpašums nonāks izsolē, tad jāuzsver, ka tiks izsolīta tikai konkrētā mazbērnam piederošā domājamā daļa no nekustamā īpašuma, nevis viss nekustamais īpašums. Tādējādi jums un arī citiem mazbērniem būs iespēja piedalīties izsolē un to iegādāties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas