E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27410
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Asistenta pakalpojums izglītības iestādē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. septembrī, 2022
Karīna

Labdien! Manai meitai ir epilepsija, un ir noteikta invaliditāte, piešķirts pavadoņa pakalpojums. Tā kā meita sāka iet 1. klasē un viņai ir lielas grūtības ikdienā un mācībās biežo lēkmju dēļ, tad iesniedzām iesniegumu par īpašās kopšanas nepieciešamību, lai es viņai drīkstētu būt asistents skolā. Mums nepiešķīra īpašo kopšanu, kaut arī likumā ir noteikts, ka piešķir, ja ir biežas lēkmes (vairākas reizes dienā). Viņai uz kādu laiku lēkmes var būt ik pa minūti, var arī dienas laikā būt tikai dažas lēkmes. Vai invaliditātes komisijas lēmums šajā lietā ir pieņemams?

A
atbild:
27. septembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Kā skaidrots Labklājības ministrijas tīmekļvietnē, no 2012. mācību gada sākuma 5–18 gadus veciem bērniem un pilngadīgajiem cilvēkiem ar I vai II invaliditātes grupu ir iespēja saņemt no valsts budžeta apmaksātu asistenta pakalpojumu pārvietošanās atbalstam un pašaprūpes veikšanai pirmsskolas izglītības, vispārējās pamatizglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādēs.

Asistenta pakalpojumu var saņemt izglītojamie dažādos izglītības posmos, tostarp bērni no 5 līdz 18 gadu vecumam, kuriem Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) izsniegusi atzinumu par īpašās kopšanas nepieciešamību saistībā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un kuri mācās attiecīgajās izglītības iestādēs.

Izglītības iestādē jāiesniedz iesniegums par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, vienlaikus iesniedzot bērnam sniegto VDEĀVK atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību vai pašvaldības sociālā dienesta veikto asistenta pakalpojuma nepieciešamības novērtējumu. Vecāki skolā var arī iesniegt tikai iesniegumu pakalpojuma piešķiršanai, tad izglītības iestāde pati pieprasīs nepieciešamo informāciju no VDEĀVK vai pašvaldības sociālā dienesta.

Informācija par asistenta pakalpojumu pašvaldībā ir pieejama šeit.

Asistents palīdzēs līdz 40 stundām nedēļā. Šāda asistenta palīdzība būs pieejama visu mācību gadu. Ņemot vērā funkcionālo traucējumu smaguma pakāpi un veidu, izglītības iestāde slēgs līgumu ar asistentu, kurā norādīs, kāds ir asistenta pakalpojuma apjoms nedēļā un asistenta pienākumi.

Lēmumu par pakalpojuma piešķiršanu pieņem mācību iestāde, kurā bērns mācās, jo tieši izglītības iestāde slēgs līgumu ar asistentu un apmaksās asistentu no valsts budžeta šim mērķim piešķirtajiem līdzekļiem. Izglītības iestāde tikai pārbaudīs vecāku iesniegumā sniegtās informācijas pareizību, bet nevērtēs pakalpojuma nepieciešamību (to nosaka VDEĀVK atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību vai pašvaldības sociālā dienesta veiktais asistenta pakalpojuma nepieciešamības novērtējums).

Lai saņemtu valsts budžeta finansējumu par asistenta pakalpojuma nodrošināšanu, izglītības iestāde informāciju par bērniem, kuriem nepieciešams pakalpojums, norāda Valsts izglītības informatizācijas sistēmā.

Asistenta pakalpojumu piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2012. gada 9. oktobra noteikumi Nr. 695 “Kārtība, kādā piešķir asistenta pakalpojumus izglītības iestādē”.

Detalizētāka informācija par asistenta pakalpojumu izglītības iestādēs pieejama Izglītības un zinātnes ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas