E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27304
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
2
1
2

Kā Latvijā iespējams uzzināt par tuvinieka nāvi ārvalstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2022
eliza

Kādas ir likumīgās procedūras, kuras varētu veikt, lai neitralizētu likuma procesu, kas saistīts ar Latvijas pilsoņa nāves iestāšanos ārvalstīs, sazinoties ar Latvijas vēstniecību un informējot Latvijā dzīvojošos piederīgos? Atrodoties ārvalstī (Lielbritānijā) bez piederīgajiem, partnera vai bērniem un sastādot testamentu un pēdējo gribu, vēlos noskaidrot, kādas norādes un/vai darbības man jāveic, lai novērstu iespēju, ka manas nāves fakts tiktu nodots vēstniecībai un man nevēlamiem cilvēkiem, kuri atrodas Latvijā (tieša radniecība)? Kādas ir radinieku tiesības ignorēt manu gribu, pieprasīt manas mirstīgās atliekas, pārvest tās uz Latviju pretēji manai gribai, pieprasīt mantojumu pretēji manām norādēm par tā sadalījumu?

A
atbild:
10. oktobrī, 2022

Pirmkārt, Fizisko personu reģistra likums nosaka, ka fizisko personu reģistrā tiek iekļautas ziņas par Latvijas pilsoņu, nepilsoņu un ar Latviju saistītu ārzemnieku nāvi (skat. 11. pantu). Atbilstoši kompetencei ziņas par personas nāvi aktualizē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pašvaldības, Ārlietu ministrija, Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs un citas iestādes un amatpersonas (skat. 2. pantu).

Līdz ar to, saņemot ziņas par ārvalstī mirušu Latvijas pilsoni, likumā noteiktajā kārtībā fizisko personu reģistrā šīs ziņas tiks iekļautas jebkurā gadījumā. Savukārt Fizisko personu reģistrā ir iespējams pārbaudīt, vai persona ar konkrētu personas kodu ir iekļauta Fizisko personu reģistrā, un, ja ir iekļauta, vai persona pēc Fizisko personu reģistra ziņām nav mirusi. Tātad tuvinieki pēc pašu iniciatīvas teorētiski var uzzināt par konkrētās personas nāvi.

Otrkārt, ja cilvēks miris ārvalstīs, tad piederīgajiem par tuvinieka nāvi paziņo Valsts policija, kas informāciju saņem no Latvijas diplomātiskās vai konsulārās pārstāvniecības vai Ārlietu ministrijas. Dažkārt par nāvi piederīgajiem paziņo mirušās personas draugi, paziņas vai citas personas.

Ja tiek saņemta ziņa par tuvinieka nāvi ārvalstīs, piederīgie var sazināties ar Latvijas diplomātisko vai konsulāro pārstāvniecību attiecīgajā valstī, lai saņemtu informāciju par formalitātēm, kas kārtojamas attiecībā uz mirušo tuvinieku, t. sk. pārvešanai uz Latviju.

Kā LV portālam norādīja Ārlietu ministrija, ja persona nevēlas, lai par tās nāvi tiktu informēti tuvinieki Latvijā, tad ieteicams testamentā iestrādāt šādu punktu, jo, ja tiks saņemts šāds testamenta noteikums, tad vēstniecības darbinieki to respektēs.

Pieņemot, ka dzīvojat un pēdējās gribas rīkojumu plānojat gatavot Lielbritānijā, mantojuma lieta un citas formalitātes, t. sk. atļauja repatriācijai, tiks kārtotas saskaņā ar attiecīgās valsts normatīvo regulējumu, tādēļ aicinu jūs vērsties pie jurista jūsu dzīvesvietas valstī, lai nodrošinātu jūsu pēdējās gribas rīkojuma izpildi atbilstoši jūsu vēlmēm, kā arī nepieciešamības gadījumā konsultēties Latvijas vēstniecībā Apvienotajā Karalistē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas