E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27239
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Emocionālā vardarbība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2022
Anna

Labdien! Skolā klasesbiedrs nofotografēja bērnu brīdī, kad viņš raudāja. Bērns šobrīd ir tuvu depresijai (ārsta slēdziens), tādēļ baidās, ka fotogrāfija tiks izplatīta un par viņu smiesies. Tas situāciju padara vēl drūmāku. Kādas ir manas tiesības kā cietušā bērna mātei vērsties pret šo klasesbiedru (13–14 gadu vecs) un/vai viņa vecākiem?

A
atbild:
04. oktobrī, 2022

Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1. panta 12. punkts nosaka: “Emocionāla vardarbība – bērna pašcieņas aizskaršana vai psiholoģiska ietekmēšana (draudot viņam, lamājot, pazemojot viņu, bērna klātbūtnē vardarbīgi izturoties pret viņa tuvinieku vai citādi kaitējot viņa emocionālajai attīstībai).”

Minētā likuma 81. pants nosaka, ka par pamešanu novārtā, fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām.

Jautājumā ir minēts, ka iegūtā fotogrāfija tiks izplatīta, t. i., minētie apstākļi vēl nav iestājušies. Minētajos apstākļos Jums būtu jāsazinās ar attiecīgās personas vecākiem minētā konflikta atrisināšanā (jo jautājumā minēts, ka tiesību aizskārējs ir 13–14 gadu vecs, t. i., nav sasniedzis pilngadību), pieprasot attiecīgo fotoattēlu izdzēst. Minētajos apstākļos emocionālā vardarbība (ņemot vērā situācijas eskalāciju) var pāraugt arī kriminālsodāmā noziegumā, tādēļ svarīgi šo situāciju atrisināt jau sākotnējā attīstības stadijā. Būtiska nozīme arī ir klasesbiedra vecumam, jo administratīvā un kriminālatbildība personai iestājas no 14 gadu vecuma (Krimināllikuma 11. pants). 

Vēršam arī Jūsu uzmanību tam, ka fotoattēls (attēlā redzama fiziska persona) ir fiziskās personas dati.

Krimināllikuma 145. pants (“Nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem”) nosaka:

“(1) Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums, –

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja tās izdarījis personas datu apstrādes pārzinis vai operators atriebības, mantkārīgā vai šantāžas nolūkā, –

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

(3) Par personas datu apstrādes pārziņa vai operatora vai datu subjekta ietekmēšanu, pielietojot vardarbību vai draudus vai ļaunprātīgi izmantojot uzticību, vai ar viltu nolūkā veikt nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem –

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.”

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas