E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27224
Lasīšanai: 4 minūtes
1
2
1
2

Par pirmmantinieka tiesībām rīkoties ar mantojumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2022
Sandra

Labdien! Mantojuma atstājējs atstāja testamentu, kurā ieceļ savu dēlu par pirmmantinieku un mazdēlu par pēcmantinieku. Mantojumā ietilpst tikai nekustamais īpašums – vienistabas dzīvoklis. Pēc mantojuma apliecības saņemšanas pirmmantinieks grib šo dzīvokli pārdot. Likums nosaka, ka pirmmantiniekam ir pienākums izdot nekustamo īpašumu pēcmantiniekam (šāda prasība ietverta Civillikuma 488. pantā) un viņš nevar šo dzīvokli pārdot bez pēcmantinieka piekrišanas. Tomēr arī pirmmantiniekam ir savas tiesības, tostarp tiesības uz neatņemamo daļu, kas veido ½ no vienistabas dzīvokļa. Tas nozīmē, ka pirmmantinieks var pārdot/izīrēt/ieķīlāt savu pusi. Ja pirmmantinieks pārdos vai ieķīlās savu daļu no dzīvokļa, pēcmantinieka tiesības būs aizskartas (mantojuma aizgājējs gribēja, lai dzīvoklis tiktu pilnībā nodots pēcmantiniekam). Kā pēcmantinieks var pasargāt savas tiesības šajā situācijā un pilnībā saņemt dzīvokli (pēc pirmmantinieka nāves)? Vai ir kāds likums, kas aizliedz pārdot/ieķīlāt pusi no vienistabas dzīvokļa (dzīvokli nevar sadalīt daļās/istabās, un tas nozīmē, ka pēcmantinieks tur nevarēs dzīvot pēc pirmmantinieka nāves, jo dzīvoklī jau uzturēsies jaunais īpašnieks)?

A
atbild:
27. septembrī, 2022

Pirmmantinieks iegūst mantojumu, tāpat kā katrs mantinieks, – viņš kļūst par īpašnieku, bet ar pienākumu to izdot pēcmantiniekam. Tas nozīmē, ka šajā gadījumā ar testamentu ieceltais pirmmantinieks kļūst par visa dzīvokļa īpašnieku (nevis ½ no dzīvokļa īpašnieku ar pienākumu izdot tikai otru pusi).

Civillikuma 488. pants nosaka –, ja notārs no viņam iesniegtā testamenta vai mantojuma līguma redz, ka mantojumam iecelts pēcmantinieks, viņš mantojuma saraksta sastādīšanai (665. pants) taisa notariālo aktu par aizgādnības nodibināšanu mantojumam. Ja šajā mantojumā ietilpst arī nekustams īpašums, tad pirmmantinieka pienākums to izdot pēcmantiniekam norādāms attiecīgajā zemesgrāmatu reģistrā saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 81. panta ceturto daļu.

Tas nozīmē, ka dzīvokļa zemesgrāmatas nodalījumā ir jābūt ierakstam par pirmmantinieka pienākumu to nodot pēcmantiniekam. Minētais ieraksts ierobežo pirmmantinieka tiesības rīkoties ar īpašumu.

Proti, Civillikuma 490. panta pirmā daļa nosaka, ka pirmmantinieks atsavināt mantojumu (piemēram, pārdot) vai apgrūtināt to lietu tiesībām (piemēram, ieķīlāt) drīkst tikai tādā mērā, kādā viņam to atļāvis rīkojumā nāves gadījumam mantojuma atstājējs vai rakstiski pēcmantinieks, vai arī cik tas vajadzīgs neatliekamu mantojuma parādu samaksai un legātu vai neatņemamās daļas izdošanai. Turklāt viņš var atsavināt lietas, kas maitājas.

Tātad pirmmantinieks var atsavināt vai apgrūtināt īpašumu ar lietu tiesībām tikai iepriekš minētajā apmērā un gadījumos (piemēram, ja pēcmantinieks dod piekrišanu pārdošanai vai ieķīlāšanai vai testamentā norādīts, ka pusi drīkst pārdot).

Civillikuma 490. panta otrā daļa nosaka, ka katru citādu atsavinājumu vai apgrūtinājumu pēcmantinieks var apstrīdēt kā spēkā neesošu un panākt atsavinātās lietas atdabūšanu mantojumā vai apgrūtinājuma dzēšanu, ja pirmmantinieka pretlīdzējs vai attiecīgais tiesību pēcnieks, kura rokās lieta atrodas vai kuram par labu ierakstīts apgrūtinājums, zinājis, ka atsavinātā vai apgrūtinātā lieta pieder pēcmantiniekam izdodamajam mantojumam.

Ierakstam zemesgrāmatā par izdošanu pēcmantiniekam ir publisks spēks –, ja tāds ir veikts, tad, piemēram, pircējs nevar atsaukties, ka nav par to zinājis. Līdz ar to, ja pirmmantinieks ir rīkojies prettiesiski, tad pēcmantiniekam ir tiesības vērsties tiesā, lai aizsargātu savas tiesības kā pēcmantiniekam (piemēram, mantot visu dzīvokli).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas