E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27081
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai vecāks pēc laulībām var mainīt bērnam uzvārdu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2022
Ilze

Labdien! Mani interesē jautājums par uzvārda maiņu bērnam. Nesen stājos laulībā, pieņemot vīra uzvārdu, bet bērns (kurš nav kopīgs ar tagadējo vīru) ir palicis manā iepriekšējā uzvārdā. Vai man ir vajadzīga piekrišana/atļauja no bērna īstā tēva par uzvārda maiņu bērnam uz manu tagadējo uzvārdu? Un, ja ir vajadzīga, tad kādi iesniegumi ir jāsagatavo? Vai to var darīt arī attālināti? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
23. decembrī, 2022

Civillikuma 151. pantā ir noteikts, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, tad to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma. Detalizēta atbilde uz identisku jautājumu jau ir pieejama šeit.

Iesniegumu par uzvārda maiņu ir iespējams iesniegt portālā latvija.lv šeit.

Lēmums par atļauju vai atteikumu mainīt vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) personai tiek paziņots Administratīvā procesa likuma 64. pantā noteiktajā kārtībā (viena mēneša laikā).

Valsts nodeva par vārda, uzvārda vai tautības ieraksta maiņu ir 71,14 eiro (atbilstoši Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 9. pantam). Sīkāka informācija ir pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā šeit.

Lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu, persona 30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par atļauju mainīt vārdu vai uzvārdu, iesniedz šo lēmumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (atbilstoši Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 10. pantam).

Der atcerēties arī to, ka, sasniedzot 15 gadu vecumu, personai ir tiesības pašai mainīt savu uzvārdu (atbilstoši Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. pantā noteiktajam).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas