E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27080
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā rēķina maternitātes pabalstu, ja Latvijā nostrādāti tikai pēdējie mēneši

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2022
Anete

Labdien! Kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts situācijā, ja pēdējos gadus ir strādāts Eiropas Savienībā un tikai 4 mēnešus pirms dekrēta atvaļinājuma – Latvijā?

A
atbild:
16. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības saņemt maternitātes pabalstu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa B saistībā ar grūtniecību).

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību). Pabalsta aprēķinam šajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā Latvijā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas (vai bija jāveic) sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Ja šajā 12 mēnešu periodā kādos mēnešos nav darba ienākumu, tad vidējo iemaksu algu par šo periodu nosaka 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Atbildi uz jautājumu par līdzīgu situāciju LV portālam e-konsultācijā “Vai pienāksies maternitātes pabalsts, ja pirms darba perioda Latvijā ir strādāts Nīderlandē” iepriekš ir sniegusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas