E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27029
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai pašvaldības īres dzīvoklis jāremontē īrniekam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2022
Baiba

Pašvaldības iedots dzīvoklis. Vai īrniekam logi, durvis ir jāmaina par saviem līdzekļiem, ja īrnieks ir 1. grupas invalīds, nav kājas, 2. stāvs, nav palīgierīces, lai nokļūtu ārā. Kādi atvieglojumi sadzīvē?

A
atbild:
22. augustā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldība ir tiesīga izīrēt tai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu likumā “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteiktās situācijās. Pašvaldības kā dzīvokļa īpašnieka pienākumi ir noteikti Dzīvojamo telpu īres likumā, kurā paredzēts, ka īres līgumā var ieteikt arī noteikumus, par kuriem izīrētājs un īrnieks vienojušies, tostarp noteikumus par uzlabojumu, tai skaitā remontdarbu, veikšanu dzīvojamā telpā.

Detalizētāk šo kārtību pašvaldība nosaka saistošajos noteikumos. Pašvaldība var būt arī noteikusi, ka var kompensēt pašvaldības dzīvokļu īrnieku veiktos ieguldījumus dzīvojamajās telpās, kas saistīti ar logu, durvju, apkures iekārtu un grīdas nomaiņu, santehnikas darbiem un elektroinstalācijas maiņu. Sava pašvaldība jāinformē, ka dzīvoklim nepieciešams remonts, un jāuzzina, kāda ir kārtība, lai nepieciešamie darbi tiktu veikti, kā arī kāda ir maksāšanas kārtība.

Latvijas pašvaldībās nav vienota risinājuma mājokļa pielāgošanai iedzīvotājiem ar invaliditāti. Savā pašvaldībā arī jānoskaidro, kādas jūsu situācijā ir atbalsta iespējas mājokļa pielāgošanai cilvēkam ar invaliditāti.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas