E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26928
Lasīšanai: 5 minūtes

Valsts pabalsti māmiņai, ja darba attiecības tiek izbeigtas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūlijā, 2022
Arita

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā līdz 16.06.23. Bet mans darba līgums ir līdz 01.11.22. Kad gāju bērna kopšanas atvaļinājumā, iesniegumā rakstīju līdz 01.11.22. Bet ar izmaksām viss labi un esmu apmaksātā atvaļinājumā uz 1,5 gadiem. Man ir iestājusies otra grūtniecība. Pirmsdzemdību slimības lapā jādodas 2023. gada februārī, bet tobrīd saskaņā ar darba līgumu vairs nebūšu iestādes darbiniece (kā minēju iepriekš, līgums bija noslēgts uz četriem gadiem un beidzas 01.11.22.). Vai man pienākas tāds pats pabalsts kā pirmajā grūtniecībā? Un kam jāraksta iesniegums par to, ka man tiek atvērta slimības lapa?

A
atbild:
31. jūlijā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Pēc jautājuma izklāsta saprotams, ka pašlaik esat darba attiecībās un atrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā. Tomēr pirms nākamā gaidāmā grūtniecības atvaļinājuma darba attiecības ar jums tiks izbeigtas līguma termiņa notecējuma dēļ.

Nosakot tiesības uz pabalstiem par otro bērnu, primāri tiks vērtētas iespējas saņemt  maternitātes pabalstu, par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku. Tiesības uz maternitātes pabalstu būs tad, ja:

  • izpildīsies nosacījums par kvalifikācijas periodu (jeb  minimālo sociālās apdrošināšanas periodu), tas ir, vai sociālās  apdrošināšanas iemaksas maternitātes un vecāku apdrošināšanai  būs veiktas ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6  mēnešu periodā vai 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras  tiek izsniegta darbnespējas lapa B maternitātes pabalstam). Kvalifikācijas periodā tiks ieskaitīts laiks, kad bijāt darba attiecībās un saņēmāt vecāku pabalstu;
  • darba ņēmēja statusu būsiet zaudējusi ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma par otro bērnu. Tas nozīmē, ka, pārtraucot darba attiecības 01.11.2022., tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu par otru bērnu būs tad, ja no darba attiecību pārtraukšanas datuma līdz grūtniecības atvaļinājuma sākuma datumam nebūs pagājušas 60 dienas.

Savukārt, ja būs noteiktas tiesības un piešķirts maternitātes pabalsts, tad jums par šo bērnu būs tiesības arī uz vecāku pabalstu, kaut gan obligātās iemaksas būs veiktas īsāku laika periodu, nekā noteikts likumā.

Ja kvalifikācijas periods neizpildīsies, tas ir, no darba atbrīvosieties agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma un jums nebūs tiesību uz maternitātes pabalstu par otro bērnu, tad par otru bērnu jūs varēsiet pieprasīt:

  • bērna piedzimšanas pabalstu, kas ir vienreiz izmaksājams pabalsts 421,17 eiro apmērā;
  • bērna kopšanas pabalstu, kuru no bērna dzimšanas līdz pusotra gada vecumam piešķir un izmaksā 171 eiro apmērā, bet no bērna pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro apmērā;
  • ģimenes valsts pabalstu, kuru piešķir no bērna viena gada vecuma sasniegšanas un kura apmērs ir atkarīgs no kopējā bērnu skaita ģimenē.

Vecāku pabalsta izmaksa par pirmo bērnu jums turpināsies piešķirtajā apmērā arī pēc atbrīvošanās no darba.

Par iesniegumiem, ja tiek izsniegta darbnespējas lapa:

  • Darba nespējas lapas tiek izrakstītas elektroniski.
  • Par izsniegto darbnespējas lapu jāinformē darba devējs.
  • VSAA informāciju par darbnespējas lapām B saņem elektroniski.

Lai saņemtu slimības un maternitātes pabalstu, jāraksta iesniegums VSAA. Iesniegumu var iesniegt:

  • elektroniski: interneta vietnē latvija.lv, izmantojot e-pakalpojumu “E-iesniegums VSAA pakalpojumiem”;​ ja tiek izmantots e-paraksts, aizpildot veidlapu, kas ir pieejama www.vsaa.lv, un nosūtot iesniegumu uz e-pasta adresi edoc@vsaa.lv;
  • rakstiski: iesniedzot iesniegumu personīgi jebkurā VSAA teritoriālajā nodaļā vai valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centrā;​ vai nosūtot sūtot pa pastu.

Informāciju par valsts pabalstiem vecāki var iegūt :

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas