E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26866
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pilnvara, lai nokārtotu īpašumtiesības

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2022
Ieva

Sveiki. Pirms vairākiem gadiem tēvam ir iegādāts īpašums par tā laika saucamajām pajām. Bet visu šo laiku īpašumam nav zemesgrāmatas un pats viņš nevēlas neko kārtot. Dzīvokli vēlas uzdāvināt man. Tad jautājums, kā mēs varam noformēt visus dokumentus uz mana vārda? Vai viņam jādod kaut kāda pilnvara man, lai es varētu nokārtot zemesgrāmatu? Vai ir iespēja nokārtot zemesgrāmatu pa taisno uz mana vārda?

A
atbild:
24. jūlijā, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 994. pants paredz, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Rīkoties ar nekustamo īpašumu var tikai tā īpašnieks.

Lai tēva īpašumu ierakstītu zemesgrāmatā, jums būtu jāgriežas pie notāra un jālūdz izdod pilnvaru, lai pārstāvētu tēva intereses un nokārtoto īpašumtiesības. Pēc tam ir iespējams kārtot dāvinājuma līgumu.

Civillikuma 2289. pants noteic, ka ar pilnvarojuma līgumu viena puse (pilnvarnieks, uzdevuma ņēmējs) uzņemas izpildīt otrai (pilnvaras devējam, pilnvarotājam, uzdevuma devējam) zināmu uzdevumu, bet pilnvaras devējs apņemas pilnvarnieka rīcību atzīt sev par saistošu.

Zvērinātu notāru saraksts pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas