E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26774
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Soda piemērošana transportlīdzekļa vadītājam, nevis īpašniekam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. jūlijā, 2022
AustrisD

Sveiki! Vēlos noskaidrot, vai varu iziet auto tehnisko apskati, ja ar to (esmu automašīnas īpašnieks) brauca paziņa, atrodoties alkohola reibumā, un ir uzlikts sods 1500 eiro apmērā. Vai, kamēr nebūs apmaksāts sods, ar automašīnu nevarēs veikt nekādas darbības?

A
atbild:
19. septembrī, 2022
Signe Laizāne
LV portāls

Administratīvās atbildības likuma 162. pants nosaka:

“(1) Ja pārkāpti apstāšanās vai stāvēšanas noteikumi, bet transportlīdzekļa vadītājs neatrodas pārkāpuma izdarīšanas vietā vai ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, sodu par pārkāpumu piemēro transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai ja transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, – transportlīdzekļa īpašniekam vai valdītājam, bet, ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes, vai tas reģistrēts tirdzniecības reģistrā), – komersantam, kurš veic attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību (turpmāk – transportlīdzekļa īpašnieks).

(2) Sodu par administratīvo pārkāpumu transportlīdzekļa īpašniekam nepiemēro šādos gadījumos:

1) ja tiek konstatēts, ka pārkāpuma izdarīšanas brīdī transportlīdzeklis nav atradies transportlīdzekļa īpašnieka valdījumā citas personas prettiesisku darbību dēļ;

2) ja transportlīdzekļa īpašnieks norāda personu (un to identificējošos datus), kura pārkāpuma izdarīšanas brīdī vadīja transportlīdzekli, kā arī iesniedz šo faktu apliecinošus pierādījumus.”

Ja jums ir zināmi vadītāja dati un ja spējat pierādīt faktu, ka jūsu transportlīdzekli ir vadījusi cita persona, jums ir tiesības iesniegt šīs ziņas institūcijai, kura piemēroja sodu, administratīvā procesa ietvaros lūdzot noteikt jūsu norādīto personu kā atbildīgo administratīvā pārkāpuma izdarīšanā.

Respektīvi, ja pārkāpums ir fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, – sods attiecas uz īpašnieku. Ja tas ir fiksēts klātienē, pārkāpuma izdarīšanas brīdī, – sods attiecas uz transportlīdzekļa vadītāju. Ja no jautājuma var secināt, ka sods piemērots par braukšanu alkohola reibumā, kas noteikts klātienē, sods jāattiecina uz vainīgo personu, proti, transportlīdzekļa vadītāju.

Ieteiktu iepazīties ar informāciju e-CSDD par saviem valdījumā esošajiem transportlīdzekļiem. Tur arī būs norādīti piemērotie sodi, ja tādi ir.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas