E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26762
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
9
9

Kas jāzina, sākot nodarboties ar auto tirdzniecību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūlijā, 2022
Vladislavs

Labdien! Gribu uzsākt auto tirdzniecību pa vienam auto, nopirkt, pārdot. Gribu uztaisīt pašnodarbinātā statusu. Kad pirkšu auto no cilvēka, kādi dokumenti man jāsagatavo, ja cilvēks grib saņemt naudu skaidrā naudā un ja cilvēks grib saņemt naudu kontā?

A
atbild:
27. jūlijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu speciālisti norāda: lai kļūtu par pašnodarbināto personu, kas nodarbojas ar automobiļu pārdošanu, fiziskai personas jāreģistrējas komercreģistrā individuālā komersanta statusā.

Komersantam, kas nodarbojas ar lietotu automobiļu tirgošanu, ir saistoši Ministru kabineta 2007. gada 18. decembra noteikumi Nr. 876 “Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi”, kuros papildus citiem tirdzniecības nosacījumiem ir noteikti transportlīdzekļu tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti.

Par transportlīdzekļa pieņemšanu tirdzniecībai ir noslēdzams rakstisks līgums ar transportlīdzekļa īpašnieku un jāsagatavo akts (attaisnojuma dokuments par transportlīdzekļa iegādi) neatkarīgi no tā, vai samaksa par transportlīdzekli tā pārdevējam tiks veikta skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu. Obligāta ir prasība aktā norādīt summu, kādu komersants samaksās transportlīdzekļa īpašniekam.

Vēršam uzmanību, ka visiem darījumiem skaidrā naudā ir ierobežojums, proti, ir aizliegts norēķināties skaidrā naudā, ja darījuma summa pārsniedz 7200 eiro. Norēķinus par darījumu drīkst sadalīt: daļu maksāt skaidrā naudā, nepārsniedzot noteikto ierobežojumu, bet atlikusī summa maksājama bezskaidrā naudā.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas