E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26722
Lasīšanai: 3 minūtes
1
7
1
7

Par braukšanas maksas atvieglojumiem personai ar III grupas invaliditāti Rīgā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2022
Žanna

Braucu no 2015. gada, bet kontrolieri sodu uzlika pirmo reizi, tāpēc nesaprotu, par ko. 04.07.22. iekāpu 15. trolejbusā Ikšķiles ielā, lai brauktu uz centrālo tirgu, bet Slāvu ielā plkst. 11.19 kontrolieri (jauna sieviete un arī vīrieši) uzrakstīja sodu 5 eiro, sieviete piebilda, ka soda nesamaksāšana gadījumā summa augs. Žēl, ka nebija policijas, būtu pie viņiem vērsušies. Kontroliere manu Rīdzinieka karti turēja uz sava aparāta ap 30 sekundēm, pēc tam negribēja atdot, bet atdeva ar sodu čeku. Es atteicos ņemt čeku, jo nebija saprotams, vai kontroliere bloķēja Rīdzinieka karti vai izdarīja kaut ko citu. Kontroliere neņēma vērā manu skaidrojumu, ka esmu 3. grupa invalīde kopš bērnības uz mūžu, Rīdzinieka karte ir derīga līdz 31.07.2027., un tādiem kā es Rīgas dome apmaksā 100%. Kontrolieri ātri atbildēja, ka man nav derīga Rīdzinieka karte, braucu bez biļetes. Jautājumi: 1. Vai Rīgas dome no 01.07.2022. vairāk neapmaksā 100% transporta izdevumu 3. grupas invalīdei kopš bērnības uz mūžu? 2. Vai mana Rīdzinieka kartē ir bloķēta un jāmaina? 3. Vai kontroliere rīkojās pareizi un sods (5 eiro) jāmaksā? Paldies par atbildi.

A
atbild:
08. jūlijā, 2022
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas, kādas personas ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, ir uzskaitīts Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 89 “Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā”.

Šo noteikumu 2.4. punktā ir noteikts, ka Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušās personas ar III invaliditātes grupu ir tiesīgas saņemt braukšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā no biļetes cenas.

LV portāls nevar komentēt kontrolieru rīcības iemeslus, taču, kā noskaidrojām SIA “Rīgas satiksme”, teorētiski ir vairāki iespējamie skaidrojumi, kāpēc izveidojās aprakstītā situācija. Piemēram, varbūt jūs, iekāpjot trolejbusā, piemirsāt reģistrēt Rīdzinieka karti pie karšu lasītāja. Sabiedriskā transporta uzņēmumam ir ļoti svarīgi, lai katrs brauciens tiek reģistrēts, pretējā gadījumā tas nesaņem samaksu no pašvaldības/valsts par sniegto pakalpojumu personai, kurai pienākas atvieglojumi.

Vēl der zināt, ka, neskatoties uz to, ka jums ir piešķirta III invaliditātes grupa uz mūžu, var beigties invaliditātes apliecības derīguma termiņš. Braukšanas maksas atvieglojumi ir spēkā, kamēr personai ir derīga invaliditātes apliecība. Tuvojoties termiņa beigām, apliecība ir jānomaina un jāsasaista no jauna ar Rīdzinieka karti, kuru izmantojat, lai reģistrētu braucienus, iekāpjot Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā.

Lai noskaidrotu, kas ir noticis šajā situācijā, aicinām ar savu Rīdzinieka karti doties uz jums tuvāko “Rīgas satiksmes” klientu apkalpošanas centru, kur jums individuāli paskaidros, par ko tika uzlikts sods un kā rīkoties, lai jūs arī turpmāk varētu izmantot savas tiesības braukt bez maksas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas