E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26593
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Nolēmuma par saskarsmi piespiedu izpilde, ja bērns dzīvo ārvalstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2022
Jurijs

Labdien. Bijusī sieva kopā ar diviem bērniem tagad Ukrainā. Uz aicinājumu atbraukt atpakaļ viņa negrib, bet es gribu redzēt bērnus. Ko un kas man jāizdara, lai bērnus dabūtu atpakaļ? Vai ir kaut kāds likums, ka man pienākas redzēt bērnus pa sestdienām vai mēnesi gadā? Kad šķīrāmies, es devu atļauju, lai bērni dzīvotu ārzemēs. Bet ne Ukrainā, jo tur ir karš...

A
atbild:
23. augustā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Diemžēl jautājums nesatur informāciju, vai vecākiem ir bijusi oficiāli reģistrēta laulība. Ja jā, tad, šķirot laulību, vajadzēja būt noregulētiem arī jautājumiem saistībā ar bērniem – tostarp par bērnu dzīvesvietu, saskarsmi. Nav arī skaidrs, vai vecākiem turpinās kopīga aizgādība par bērniem vai arī ir nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība. Nav informācijas, kuras valsts pilsoņi ir bērna vecāki un bērni.

Ja pušu laulība tika šķirta Latvijā – tiesas ceļā vai pie zvērināta notāra, tad saskarsmes kārtība var būt atrunāta attiecīgi spēkā stājušajā tiesas spriedumā par laulības šķiršanu vai arī vienošanās, kuru puses noslēdza, šķirot laulību pie notāra. Attiecīgajā dokumentā noteikto kārtību ir jāievēro abām pusēm.

Ja viena puse nepilda spriedumu vai vienošanos, tad otra puse var uzsākt spēkā stājušos sprieduma vai vienošanās (ja tā ir noslēgta notariālā akta formā, kas paredz nodošanu piespiedu izpildei) piespiedu izpildi, vēršoties pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš arī to veiks.

Par tiesas nolēmuma piespiedu izpildi var izlasīt portālā iepriekš publicētajā atbildē šeit. Jāņem vērā, ka, ja tiesas spriedums stājies spēkā 2021. gada 1. decembrī vai vēlāk, tad attiecībā uz šādiem spriedumiem pastāv cita izpildu raksta saņemšanas kārtība – piedzinējam vairs nav jāsaņem izpildu raksts tiesā un ar to jādodas pie zvērināta tiesu izpildītāja. Ja šāds tiesas spriedums netiek pildīts, piedzinējam uzreiz jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš izpildu rakstu pats iegūst tiešsaistes sistēmā.

Savukārt, ja problēma ir tajā, ka kāds jautājums iepriekš minētajos dokumentos netika noregulēts vai arī kāda puse vēlas, lai spriedumā vai vienošanās esošais konkrētais punkts tiktu grozīts (un labprātīgi puses par to vienoties nevar), tad ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu. Tāpat tiesā jāvēršas gadījumā, ja puses, šķirot laulību pie notāra, noslēdza vienošanos privātā kārtībā un šāda vienošanās netiek pildīta.

Ir svarīgi saprast, kuras valsts tiesā ir jāvēršas. Saskaņā ar Civillikuma 15. panta pirmo daļu tiesiskās attiecības starp vecākiem un bērnu ir pakļautas Latvijas likumam, ja bērnam noteiktā dzīvesvieta ir Latvijā.

Savukārt saskaņā ar Līguma starp Latvijas Republiku un Ukrainu par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes, darba un krimināllietās 27. panta 3. punktu, ja kādam no vecākiem un bērniem dzīvesvieta atrodas citas Līgumslēdzējas Puses teritorijā, tad tiesiskās attiecības starp viņiem nosaka tās Līgumslēdzējas Puses likumdošana, kuras pilsonis ir bērns. Un saskaņā ar šā līguma 27. panta 5. punktu taisīt nolēmumu par šī panta 1.–4. punktā minētajām tiesiskajām attiecībām kompetentas ir tās Līgumslēdzējas Puses tiesas, kuras likumi jāpiemēro konkrētajā gadījumā.

Tātad, ja bērni ir Latvijas Republikas pilsoņi, ar prasības pieteikumu var vērsties tiesā Latvijā. Ja bērni ir Ukrainas pilsoņi, tad ar prasības pieteikumu var vērsties tiesā Ukrainā.

Jums ir tiesības vērsties pēc individuālas konsultācijas, balstītas uz jūsu rīcībā esošo dokumentu analīzi, pie jebkura zvērināta advokāta vai jurista, kurš praktizē ģimenes tiesību jomā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas