E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2649
Lasīšanai: 2 minūtes

Par sociālo dzīvokli jāinteresējas pašvaldībā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūlijā, 2013
Sabīne Prohorova

Labdien, man ir 19 gadi, strādāju uz pusslodzi, paliku stāvokli, gribu atstāt mazuli. Audzināšu bērnu viena pati. Vai man ir tiesības dabūt sociālo dzīvokli? Pašlaik esmu deklarēta pie mammas, mamma arī īrē dzīvokli un pelna 160 Ls.

A
atbild:
26. jūlijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Sociālos dzīvokļus pašvaldība izīrē atbilstoši likumam „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām”. Šā likuma 5.pants noteic, ka sociālo dzīvokli ir tiesības īrēt personai (ģimenei), kura ir sociāli maznodrošināta (trūcīga) vai sociāli mazaizsargāta un uz kuru ir attiecināms viens no šādiem nosacījumiem:

  • attiecībā uz to ir stājies likumīgā spēkā tiesas spriedums par izlikšanu no dzīvojamās telpas saskaņā ar likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 29.panta pirmās daļas 2.punktu;
  • tā īrē pašvaldības īpašumā esošu dzīvokli un ir izteikusi vēlēšanos īrēt sociālo dzīvokli;
  • persona ir bārenis un nav nodrošināta ar dzīvojamo telpu.

Persona (ģimene) ir sociāli maznodrošināta (trūcīga), ja tā atzīta par tādu saskaņā ar likumu "Par sociālo palīdzību". Persona (ģimene) ir sociāli mazaizsargāta, ja tā atbilst vienam no likuma "Par valsts un pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 9.panta otrās daļas nosacījumiem. Pašvaldība var noteikt arī atvieglotus nosacījumus personas (ģimenes) atzīšanai par tiesīgu īrēt sociālo dzīvokli.

Lai noskaidrotu, vai atbilstat kādam no nosacījumiem, piemēram, maznodrošinātas personas statusam, un Jums ir tiesības pretendēt uz sociālo dzīvokli, jāvēršas savā pašvaldībā.

Katrā pašvaldībā, balstoties uz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, ir izstrādāti arī savi saistošie noteikumi par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas