E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26358
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Maksājumi jāveic no saimnieciskās darbības konta

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. maijā, 2022
Kirils

Esmu reģistrējis VID saimniecisko darbību un maksāju nodokļus vispārējā režīmā. Visa naudas plūsma tiek veikta bezskaidrā naudā, kurai ir izveidots atsevišķs konts saimnieciskajai darbībai. Man bankā ir trīs konti, no kuriem viens ir šis saimnieciskās darbības konts. Jautājums ir par izdevumiem. Lai varētu atskaitīt izdevumus no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, vai šiem izdevumiem ir obligāti jāparādās (samaksāts ar karti vai pārskaitījumu par degvielu, telekomunikācijām, precēm...) saimnieciskās darbības kontā, vai arī tos var attiecināt arī no jebkura cita mana konta? Un vai man izdevumi ir jāveic tikai un vienīgi no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, vai arī es varu veikt saimnieciskās darbības izdevumus arī no otra bankas konta, kur man tiek maksāta alga kā darba ņēmējam?

A
atbild:
16. jūnijā, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Fiziskās personas ienākums no saimnieciskās darbības tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība.

Ja saimnieciskās darbības nolūkam ir atvērts atsevišķs maksājumu kredītiestādes konts (saimnieciskās darbības konts), tad šādā gadījumā visi nepieciešamie dati par šīs personas saimnieciskajiem darījumiem, lai fiksētu nodokļu aprēķināšanai nepieciešamos datus, tiek iegūti, pamatojoties uz kredītiestādes (bankas) izsniegtajiem konta izrakstiem.

Tādējādi visi maksājumi par izdevumiem (piemēram, pārskaitījumu par degvielu, telekomunikācijām, precēm) jāveic no saimnieciskās darbības konta.

Savukārt, veicot pārskaitījumu no saimnieciskās darbības konta (piemēram, par degvielu, telekomunikācijām, precēm), darījumiem ir jābūt pamatotiem ar darījumu apliecinošiem dokumentiem (piemēram, rēķiniem vai čekiem), lai varētu gūt skaidru priekšstatu, par ko saimnieciskās darbības veicējs ir veicis samaksu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas