E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26234
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Katram vecākam ir tiesības uz saskarsmi ar bērnu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2022
Dmitrijs

Labdien! Kā rīkoties, ja mana bijusī draudzene mani visur ir nobloķējusi (“What’s App”, telefona numuru, soc. tīklos) un nedod ziņu par mūsu kopīgo dēlu, ne par to, kā viņam iet, kā attīstās u. tml.? Līdz šim sazinājāmies pa e-pastu (jā, zinu, bērnišķīgi), bet tā bija vienīgā iespēja, lai varētu uzzināt kaut ko par bērnu, bet pārsvarā tika sūtīts arī bijušās jaunais līgavainis (bildēs, video, ko, protams, nelūdzu, bet saprotu, ka tā ir neveiksmīga cenšanās ieriebt man). Bērnam ir trīs gadi. Interesanti šķiet, ka viņa var teikt, norādīt un censties valdīt pār visu, bet, kad atbildu konkrēti uz viņas uzbraucieniem un apvainojumiem par tēmu mazliet skarbāk, viņa izdomā vairs nedot ziņas par bērnu. Pārsvarā bija atrunāšanās, ka nav laika, 7–10 (!!!) dienas atbildēt uz e-pastu par bērnu!!! Pats atbraucu uz ārzemēm pirms astoņiem mēnešiem, bet tūdaļ došos atpakaļ uz mājām. Vai viņai ir tiesības uzskatīt, ka viņa ir vispasaules naba, un darīt visu pēc saviem ieskatiem? Alimentus maksāju noteiktajā minimālajā apmērā, kā arī ik pa laikam iegādājos apģērbu bērnam. Kā cīnīties pret šādiem bērna prātā palikušiem, nelaimīgiem un atriebīgiem cilvēkiem, kas vienmēr cenšas atriebties, izmantojot to, ka bērns dzīvo pie viņiem, un pārējie pienākumi ir, atvainojiet, kaķim zem astes?

A
atbild:
19. maijā, 2022

Civillikuma 181. pants noteic, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesības).

Turklāt katram vecākam arī ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu.

Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās un sadzīves apstākļiem.

Strīda gadījumā kārtību, kā izmantot saskarsmes tiesības, nosaka tiesa, saņemot bāriņtiesas atzinumu.

Tas nozīmē, ka jūs varat vērsties tiesā ar prasību par saskarsmes tiesību izmantošas kārtību.

Lemjot par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku.

Plašāk par saskarsmes tiesībām un pienākumiem varat uzzināt šeit.

Savukārt par vecāku strīdiem un risinājumiem saskarsmes jautājumos varat uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas