E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2623
Lasīšanai: 2 minūtes

Par atvaļinājuma naudas aprēķināšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2013
Edgars Kreics

Labdien! Interesē, ja līgums noslēgts nepilns summētais darba laiks, piemēram, 10 stundas mēnesī, stundas likme 3 lvl. Nostrādā, teiksim 6 mēnešus un darbinieks ņem 2 nedēļas atvaļinājumu, kā tie aprēķināts vienkāršos vārdos. Paldies!

A
atbild:
09. augustā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts darba inspekcijas informācijā paskaidrots: „Darba likumā ir paredzēti vairāki darba laika veidi: normālais darba laiks, nepilnais darba laiks, normālais saīsinātais darbs, nakts darbs, maiņu darbs, summētais darba laiks.

Normālais darba laiks ir 8 stundas dienā un 40 stundas nedēļā; nepilnais darba laiks ir tāds darba laiks, kurš ir īsāks par dienas vai nedēļas normālo darba laiku. Maiņu darbu vai summēto darba laiku nosaka gadījumos, kad nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu vai nav iespējams ievērot normālo dienas vai nedēļas darba laiku. Maiņu darba un summētā darba laika režīmā iespējams arī nakts darbs.

Lai arī kādu no šiem darba laika režīmiem darbinieks strādātu, darba devējam saskaņā ar likumu ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas un virsstundas, tajā skaitā nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienā nostrādātās stundas. Precīzai darba laika uzskaitei ir milzīga nozīme, jo darba samaksa darbiniekam tiek aprēķināta, pamatojoties uz nostrādātā darba laika uzskaiti.” 

Atvaļinājuma nauda ir līdzvērtīga darbinieka vidējai izpeļņai šajā laikā. Darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus.

Atvaļinājuma naudu aprēķina, ņemot vērā darbinieka dienas vidējo izpeļņu. Darba likuma 75.pantā noteikta vidējās izpeļņas aprēķināšana. Paraugus aprēķinam varat atrast interneta resursos, piemēram, Ikgadējais apmaksātais atvaļinājums; Atvaļinājums darbiniekam, kurš strādā dažas stundas nedēļā

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas