E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26069
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Radinieka saskarsme ar ārzemēs dzīvojošo bērnu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2022
Sandrina

Labdien! Vai man kā bērna onkulim ir tiesības pieprasīt no mātes ļaut satikties ar bērnu, kuru viņa bez tēva atļaujas ir izvedusi no valsts? Bērna tēvs ir miris.

A
atbild:
25. maijā, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 181. panta trešā daļa noteic, ka bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm (saskarsmes tiesība).

Līdz ar to ir jāvērtē, kādas ir bijušas attiecības starp bērnu un konkrēto radinieku iepriekš, vai viņi ir dzīvojuši vienā saimniecībā un, pats galvenais, vai saskarsme atbilst bērna interesēm.

Radinieks ir tiesīgs vienoties ar bērna māti par saskarsmi ar bērnu, abas puses arī var noslēgt attiecīgu rakstveida vienošanos. Ja bērns pastāvīgi dzīvo ārzemēs, saskarsmi var realizēt, izmantojot saziņas līdzekļus, savukārt klātienē tikties, piemēram, kad bērns atbrauc uz Latviju skolas brīvlaikā (ja bērns ir skolas vecumā), – saskarsmes biežums un formāts ir atkarīgs no konkrētiem situācijas apstākļiem.

Ja vienoties ar bērna māti nesanāk, persona ir tiesīga vērsties tiesā ar prasības pieteikumu – saskaņā ar Civillikuma 182. panta pirmo daļu strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas