E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25928
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Papildu izdevumus var segt konkrētā dzīvokļa īpašnieks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2022
Dzintra

Dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē (māju apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība) vēlas pieņemt lēmumu par to, ka atsevišķa dzīvokļa radītie papildu izdevumi (lielgabarīta atkritumu izvešana, pasta izdevumi, juristu un tiesas pakalpojumi, individuālu pakalpojumu veikšana konkrēta dzīvokļa labā u. c.), kurus sākotnēji sedz biedrība, tiek iekļauti konkrētā dzīvokļa apsaimniekošanas un komunālo pakalpojumu rēķinā, kuru apmaksā dzīvokļa īpašnieks, kas radījis papildu izdevumus. Ja dzīvokļa īpašnieks 14 (četrpadsmit) dienu laikā no rēķina izrakstīšanas datuma neceļ iebildumus, tiek uzskatīts, ka dzīvokļa īpašnieks atzīst izdevumus. Vai šāds dzīvokļu īpašnieku lēmums būtu likumīgs un saistošs visiem dzīvokļu īpašniekiem, ja šādu lēmumu neesmu parakstījusi? Lai šāds lēmums būtu saistošs visiem, cik procentuāli dzīvokļu īpašniekiem tās ir jāparaksta?

A
atbild:
23. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 1. daļu dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence ir izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. Saskaņā ar Dzīvokļu īpašuma 15. panta noteikumiem dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesību subjekts un iepriekš minētā likuma 16. pantā noteiktās kompetences ietvaros tā var iegūt tiesības un uzņemties saistības, iegūt īpašuma un citas lietu tiesības, kā arī būt prasītāja un atbildētāja tiesā. No iepriekš minētajām normām izriet, ka gadījumā, ja kāds no dzīvokļa īpašniekiem ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis dzīvokļu īpašnieku kopībai zaudējumus (piemēram, kopīpašumam nepieciešama speciālu atkritumu izvešanai vai sakopšana), dzīvokļu īpašnieku kopība var šādu prasījumu vērst pret zaudējumus nodarījušo personu. Attiecīgi persona, kas šādus zaudējumus radījusi, var vai nu piekrist zaudējumu atlīdzībai vai arī strīds izšķirams tiesas ceļā.

Manā ieskatā dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par jūsu aprakstītās kārtības ieviešanu, ja tas formulēts tā, kā aprakstāt, nav korekts, jo pārsniedz Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 1. daļā minēto dzīvokļu īpašnieku kopības kompetenci. Vienlaikus tas neliedz dzīvokļu īpašnieku kopībai vai tās pilnvarotam pārvaldniekam vērsties pret personām, kas rada papildus izdevumus vai zaudējumus kopīpašumā esošajai daļai, ar ārpus tiesas prasījumu (piemēram, aicinājumu apmaksāt izdevumus rēķinā norādītajā apmērā) vai prasību tiesā katrā individuālā gadījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas