E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25887
Lasīšanai: 4 minūtes

Kārtība, kādā var likvidēt mirušu lolojumdzīvnieku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. martā, 2022
Jadviga

Labdien! Mammas īpašumā tika apglabāts meitas sunītis. Mamma nomira, un zemes īpašums, izrādās, uzdāvināts dēlam jau pirms sunīša nāves. Par dāvinājumu meita nebija informēta. Mātes griba bija pusi īpašuma dot meitai. Pēc mātes nāves dēls atsakās nododot māsai pusi no īpašuma. Māsa iesniedz notāram uzsākt mantojuma lietu. Brālis nomaina mammas mājas atslēgas un uzliek uz sētas metāla ķēdes ar atslēgu. Piekļūt īpašumam nevar. Kādā veidā māsa var apmeklēt sunīša kapavietu, kas atrodas brāļa dāvinājumā saņemtajā īpašumā? Vai kapavieta ir kaut kur reģistrējama? Vai slēdzams servitūta līgums? Kā veikt pārapbedīšanu? Otra lieta, vai var mammas puķes no dārza izrakt uz aizvest uz kapiem iestādīt? Kādā veidā var izrakt arī savus stādītos augus? Brālis dzīvo jau 20 gadus ārzemēs. Pilnvarojis rīkoties Latvijā otru māsu, kas neielaiž mājā ne paņemt savas, ne bērnu mantas, ne konservus no pagraba, ne visu citu ko, jo īpašnieks, brālis, esot to aizliedzis bez viņa klātbūtnes. Taču, tā kā brālis dzīvo ārzemēs un uz Latviju atbrauc reti, mantu paņemšana, puķu izrakšana, sunīša kapa apmeklēšana praktiski nav iespējama.

A
atbild:
21. aprīlī, 2022
Olga Lauva
juriste

Likuma “Par pašvaldībām” 15. pants paredz, ka starp pašvaldību autonomajām funkcijām ir arī beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana.

Atbilstoši Pārtikas un veterinārā dienesta norādītajam: pastāv trīs iespējas, kā var likvidēt mirušu lolojumdzīvnieku:

1. apglabāt reģistrētā dzīvnieku kapsētā;

2. kremēt atzītā krematorijā;

3. apglabāt teritorijā, kurā tas atradies (dzīvojis), ievērojot šādus nosacījumus:

3.1. lolojumdzīvnieka īpašnieks ir aprakšanas vietas zemes īpašnieks;

3.2. aprakšanas vieta ir norobežota un nav publiski pieejama, tā nedrīkst būt lauksaimniecībā izmantojamā zeme, kā arī daudzdzīvokļu ēkām piegulošā teritorija;

3.3. līķis aprokams tādā veidā, lai tam nevarētu piekļūt gaļēdāji vai visēdāji dzīvnieki;

3.4. aprakšanas vieta nedrīkst būt pie upēm, strautiem, ezeriem un citiem virszemes ūdensobjektiem, applūstošās vietās vai teritorijās, kā arī nedrīkst atrasties virszemes ūdensobjektu un pazemes ūdeņu ieguves vietu aizsargjoslās;

3.5. apraktais līķis nerada smaku, kā arī ūdens, gaisa vai augsnes piesārņojuma apdraudējumu;

3.6. līķi aprok bedrē, uzberot vismaz vienu metru biezu zemes kārtu;

3.7. aprakšanas vietā aizliegts uzlikt pieminekli.

Vairāk informācijas skatīt: reģistrētās kapsētas, krematorijus, kā arī lolojumdzīvnieku līķu transportēšanas un īslaicīgas uzglabāšanas uzņēmumus.

Par saimnieciskajiem jautājumiem un lietu nodošanu jums būtu jāvienojas ar brāli vai pilnvaroto personu (māsu). Pastāv juridiska iespēja arī dāvinājumu apstrīdēt vai celt prasību par neatņemamās mantojuma daļas izprasīšanu no apdāvinātā, bet šajā gadījumā būtu jāiepazīstas tuvāk ar darījuma dokumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas