E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25819
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piedziņas vēršana uz nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2022
Jānis

Labdien! Vai uz nekustamo īpašumu, kas man iegūts maiņas darījumā un nepieciešams saimnieciskajai darbībai, var vērst piedziņu, ja man ir parādsaistības kā fiziskai personai (ātrie kredīti), bet īpašums iegūts uz saimniecības vārda maiņas darījumā? Paldies!

A
atbild:
14. aprīlī, 2022
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Līna Lontone, sabiedrisko attiecību speciāliste

No jautājumā izklāstītā var pieņemt, ka personai pieder zemnieku saimniecība, uz kuras vārda reģistrēts nekustamais īpašums.

Pirmkārt, jāvērš uzmanība uz to, ka nekustamā īpašuma izsole ir galējais piespiedu izpildes līdzeklis, kuru tiesu izpildītājs piemēro tikai tajos gadījumos, kad visi citi piespiedu izpildes līdzekļi ir izsmelti. Papildus tam jāņem vērā, ka jebkurā gadījumā ir svarīga komunikācija ar tiesu izpildītāju, neatkarīgi no procesa stadijas, jo tikai komunicējot būs iespējams atrast samērīgāko un efektīvāko saistību izpildes veidu. Jāņem vērā, ka nekustamā īpašuma pārdošana izsolē nav izpildu procesa mērķis! Izpildu procesa mērķis ir panākt ātru un efektīvu saistību izpildi.

Otrkārt, ja persona ir individuālais komersants vai, kā to var noprast no jautājuma, personai pieder zemnieku saimniecība (individuālā uzņēmuma paveids), tad jāņem vērā šādi faktori:

  • likuma “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” 10. pants, kas noteic, ka zemnieku saimniecības mantu veido individuālā zemnieka saimniecības īpašnieka manta; tiesu prakse, ar kuru nostiprināts, ka zemnieku saimniecība kā individuālā uzņēmuma paveids ir juridiska fikcija, kas izveidota ar mērķi fiziskās personas īpašuma organizēšanai un zemnieku saimniecības īpašnieka un zemnieku saimniecības manta ir nedalāma mantas kopība;
  • Tieslietu ministrijas 2021. gada 17. marta skaidrojums, kurā norādīts, ka “mantas reģistrēšana uz zemnieku saimniecības vārda vai darījumu veikšana zemnieku saimniecības statusā faktiski uzskatāma par vienpusēju fiziskās personas (zemnieku saimniecības īpašnieka) paziņojumu”, ka tā tiks izmantota konkrētam mērķim – saimnieciskās darbības veikšanai –, taču “juridiski neizmaina apstākli, ka visa uz zemnieku saimniecības vārda reģistrētā manta juridiski joprojām pieder pašai fiziskajai personai”.

Papildus tam jāņem vērā, ka nav svarīgi, kāda darījuma rezultātā nekustamais īpašums ir iegūts. Svarīgi ir tas, kāds ir personas statuss attiecībā uz nekustamo īpašumu, proti, īpašnieks. Līdz ar to, ja parādnieks ir individuālais komersants vai, konkrētāk, zemnieku saimniecības īpašnieks (fiziska persona), tad piedziņu var vērst uz personai piederošās zemnieku saimniecības mantu, jo zemnieku saimniecībai piederošā manta faktiski un juridiski ir fiziskai personai – zemnieku saimniecības īpašniekam – piederoša manta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas