E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25794
Lasīšanai: 3 minūtes

Slimības pabalsts, valsts sociālie pabalsti topošajai māmiņai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2022
Silga

Labdien! Šobrīd esmu bērna kopšanas atvaļinājumā. Ar šī gada 20. aprīli jāatgriežas darbā. Pašlaik esmu stāvoklī ar otru bērnu, un ārsts iesaka nestrādāt. Vai man tiks apmaksāta slimības lapa līdz augustam, kad jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā? Un kā ar maternitātes pabalstu? Paldies!

A
atbild:
21. martā, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

Par tiesībām uz slimības pabalstu

Slimības pabalstu  par periodu līdz grūtniecības atvaļinājumam saņemsiet, ja pēc atgriešanās darbā ārsts izsniegs darbnespējas lapu.

Par maternitātes pabalstu

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas.

Ja visā vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības/dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, tad vidējo iemaksu algu noteiks par 12 mēnešu periodu, atkāpjoties līdz pirmajam mēnesim, kurā bija iemaksu alga, proti, aprēķinot to no ienākumiem, kurus guvāt, strādājot pirms bērna gaidībām.

Maternitātes pabalstu piešķirs 80% apmērā no jūsu aprēķinātās vidējās iemaksu algas.

Par vecāku pabalstu

Vecāku pabalstu jums aprēķinās no jauna. Proti, no jauna aprēķinās vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un pabalsta apmēru. Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam. Arī šajā gadījumā no 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Zināšanai

Sievietei, kurai, kopjot bērnu vecumā līdz trim gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalsts par nākamā bērna kopšanu nedrīkst būt mazāks par vecāku pabalstu, kas piešķirts par iepriekšējo bērnu.

Uz maternitātes pabalstu šis nosacījums neattiecas. Tas nozīmē, ka maternitātes pabalsts tiek piešķirts tādā apmērā, kādā aprēķināts par gaidāmo bērnu, un tas netiek salīdzināts ar maternitātes pabalsta apmēru, kāds bija piešķirts par iepriekšējo bērniņu.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas