E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2571
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja uz viena zemes gabala atrodas vairākas dzīvojamās mājas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2013
Vilnis Jansons

Rīgā uz viena zemes gabala atrodas vairākdzīvokļu māja un privātmāja, kurā ir viens dzīvoklis. Daudzdzīvokļu mājā ir koplietošanas telpu apgaismojums. Katrai ēkai ir sava adrese un kanalizācijas nosēdumu aka. Daudzdzīvokļu namam tika restaurēta avārijas stāvoklī esošā nosēdumu aka. Vai no privātmājas īpašnieka var pieprasīt daļu no maksas par daudzdzīvokļu mājas koplietošanas telpās izlietoto elektroenerģiju un daļu no remontdarbos iztērētajiem līdzekļiem?

A
atbild:
17. jūlijā, 2013
Rīgas dome
Juris Bautra, Mājokļu un vides departamenta juriskonsults

Jā, to var darīt! Pastāv daudz gadījumu, kad dažādu iemeslu dēļ dažādām dzīvojamām mājām nevar piesaistīt atsevišķus zemes gabalus. Piemēram, esošā zemes gabala platība ir nepietiekoša, lai atbilstoši būvniecības normām to varētu sadalīt divos gabalos, vai – zemes gabalu nevar sadalīt tā, lai katrs no tiem robežotos ar sarkano līniju.

Šajos gadījumos vairākas dzīvojamās mājas, kas atrodas uz minētā zemes gabala, apvieno vienā īpašumā. Tas nozīmē, ka vairākas atsevišķās dzīvojamās mājas veido vienu nekustamo īpašumu, kas atrodas uz viena zemes gabala

Dzīvokļa īpašuma likuma 13.pants paredz, ka visus izdevumus, kas saistīti ar īpašuma uzturēšanu un remontu (Jūsu gadījumā izdevumi par nosēdumu akas remontu), sedz visi dzīvokļu īpašnieki atbilstoši viņu dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram. Arī izdevumus par koplietošanas telpās izlietoto elektroenerģiju sadala starp visiem dzīvojamo māju īpašniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 133 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas