E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25645
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kāda atbildība ir paredzēta par nenomaksātiem kredītiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2022
Aivars

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 129. panta pirmās daļas 1. punktu parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš un kuras kopā pārsniedz 5000 eiro. Man ir parādsaistības 35 000 EUR (pamatparāds) apmērā, pēc pēdējā kredīta ņemšanas ir pagājuši trīs gadi, sākotnēji biju aizņēmies 39 000 daudzās vietās, bez nodrošinājuma. Pa šiem trīs gadiem izvairīgi (pa 10 EUR katram), bet esmu samaksājis 4000 EUR. Izvairīgi, jo mana neto alga ir tikai 700 EUR mēnesī, daudz naudas aizgāja veselības uzlabošanai. Esmu pat “atsitis” saistību izpildi brīdinājuma kārtībā, lai kreditors netiktu pie izpildu raksta, vienkārši ievilku krustiņu pie “neatzīstu” un dokumentu aizsūtīju tiesai. Maksājumus vairs neveicu, jo ievēroju, ka to, ko samaksā, piemēram, 40 eiro, kreditori atkal pieskaita klāt kā nokavējuma procentus. Tādēļ man rodas jautājums: 1) Vai pret mani var tikt ierosināts kriminālprocess par kredīta izkrāpšanu sakarā ar to, ka esmu saņēmis no kreditora vairāk nekā kopumā samaksājis? 2) Pat ja tāda iespēja pastāv, kas par to var liecināt, vai to ir grūti pierādīt? Vai par to var iestāties kriminālatbildība? Vai šī varbūtība ir ļoti niecīga? Pašam man ir paranoīdā šizofrēnija, atklāti sakot, kredīta ņemšana notika tik strauji, pat nesapratu, ko daru. Kredīts tika iegūts godprātīgi, neviltojot kredīta piešķiršanai nepieciešamos dokumentus, piemēram, VSAA izziņu, u. tml. Kredīta ņemšanas brīdī man nebija informācijas, ka eksistē maksātnespējas process, un nebija domas visu nodzēst.

A
atbild:
23. februārī, 2022

Fiziskās personas maksātnespējas procesu iedala divās daļās – bankrota procedūrā un saistību dzēšanas procedūrā. Vairāk par to lasiet šeit.

Katra parādnieka situāciju izvērtē tiesa, ka arī tiesa ar savu nolēmumu pasludina maksātnespējas procesu un arī pieņem lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu. Tā tas ir noteikts Maksātnespējas likuma 5. panta otrā daļā. Lai tiesa izvērtētu situāciju ar jūsu slimību, ir jābūt ārsta atzinumam.

Krimināllikuma 210. pantā ir paredzēta kriminālatbildība par kredīta un citu aizdevumu negodprātīgu saņemšanu un izmantošanu. Piemēram, par to, kad persona, saņemot kredītu, sniedz par sevi nepatiesas ziņas.

Svarīgi ir atcerēties to, ka fiziskās personas (turpmāk arī – parādnieks) maksātnespējas procesa mērķis ir pēc iespējas pilnīgāk apmierināt kreditoru prasījumus no parādnieka mantas un dot iespēju parādniekam, kura manta un ienākumi nav pietiekami visu saistību segšanai, tikt atbrīvotam no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju. Vairāk par maksātnespējas procesu var uzzināt Maksātnespējas kontroles dienesta mājaslapā šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas