E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25635
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai var mainīt pensijas izvēli saskaņā ar valstu līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2022
Olga

Labdien! Lūdzu, palīdziet interpretēt līgumu, kas regulē pensijas Latvijā dzīvojošajiem Krievijas pilsoņiem. Līgumā teikts: “KF pilsoņiem ir tiesības izvēlēties, vai pieprasīt pensiju saskaņā ar iepriekš minētajiem līguma nosacījumiem vai KF pilsoņa pensiju tikai saskaņā ar Krievijas nacionālo likumdošanu par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem Latvijā un Krievijā. Ja persona izvēlas saņemt KF pilsoņa pensiju tikai saskaņā ar Krievijas nacionālo likumdošanu, tad šāda izvēle ir izdarāma vienreiz un turpmāk nav pārskatāma. Izvēli izdara, vēršoties VSAA nodaļā un aizpildot speciāli izstrādātu veidlapu.” (25. pants, Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā). Vai tas nozīmē: ja persona izvēlas saņemt pensiju saskaņā ar divpusējā līguma nosacījumiem, šī izvēle ir pārskatāma? Ja jā, kādos gadījumos to var pārskatīt?

A
atbild:
28. februārī, 2022
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

2011. gada 19. janvārī spēkā stājās Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas (turpmāk: KF) līgums par sadarbību sociālās drošības jomā (turpmāk: līgums), kurā KF pilsoņiem ir paredzēta iespēja izvēlēties pieprasīt pensiju saskaņā ar līguma nosacījumiem vai arī atbilstoši KF nacionālajiem tiesību aktiem, t. i., pieprasīt KF pensiju pēc pilsonības principa. Izdarītā izvēle attiecībā uz KF pensiju pēc pilsonības ir galīga un nav pārskatāma.

Atkarībā no izdarītās izvēles tiesības uz Latvijas un KF pensiju tiek noteiktas atšķirīgi, un atšķirīgs ir arī pensijas piešķiršanai vērā ņemtais apdrošināšanas stāžs.

Personai ir iespēja izvērtēt abas atšķirīgās iespējas pensijas pieprasīšanai un izvēlēties sev izdevīgāko variantu.

Ja KF pilsonis, dzīvojot Latvijā un sasniedzot Latvijā noteikto pensijas vecumu, izvēlas pieprasīt pensiju saskaņā ar līguma nosacījumiem, tad Latvijas pensija tiek piešķirta par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem gan Latvijā, gan KF līdz 1990. gada 31. decembrim un par apdrošināšanas periodiem Latvijā pēc 1991. gada 1. janvāra. Savukārt KF pensija tiek noteikta tikai par apdrošināšanas periodiem KF pēc 1991. gada 1. janvāra, ja tādi ir uzkrāti.

Savukārt, ja persona izvēlas pieprasīt KF pensiju pēc pilsonības principa, tad KF kompetentā organizācija, izskatot pensijas pieprasījumu, vērtē personas apdrošināšanas stāžu līdz 2002. gada 1. janvārim, tai skaitā arī ārpus KF uzkrātos apdrošināšanas periodus.

Ja KF pilsonis ir izmantojis līgumā paredzēto iespēju pieprasīt pensiju pēc pilsonības principa, tad papildus KF pensijai tiesības uz Latvijas vecuma pensiju var rasties tikai par apdrošināšanas periodiem Latvijā pēc 2002. gada 1. janvāra, tas ir, tad, ja KF pilsonis dzīvo Latvijā, ir sasniedzis Latvijā noteikto pensijas vecumu un ja pēc 2002. gada 1. janvāra viņam ir uzkrāts pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs Latvijā, šobrīd vismaz 15 gadi.

Ja KF pilsonis sākotnēji ir izvēlējies pieprasīt pensiju saskaņā ar līguma nosacījumiem, tad vēlāk viņš var izdarīt izvēli un pieprasīt pensiju pēc pilsonības principa.

Savukārt, ja ir izdarīta izvēle saņemt KF pensiju pēc pilsonības principa, tad šāda izvēle ir galīga un nav pārskatāma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas