E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25619
Lasīšanai: 4 minūtes

Darījumi ar lauksaimniecības zemi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2022
Jānis

Esmu privātpersona. Neveicu saimniecisko darbību. Vēlos iegādāties zemi, platība 50 ha, mežs 35 ha, lauksaimniecības zeme jeb LIZ 15 ha. Vai es kā privātpersona varu iegādāties šādu īpašumu, ņemot vērā likumu “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”? Šī likuma 30.3 pantā norādīts, ka 10 ha LIZ varu iegādāties pilnībā bez ierobežojumiem. Vienlaikus likuma 28.1 pantā tiek pieminēts termins dominējošā zeme. Konkrēti manā gadījumā dominējošā ir meža zeme. Vai šādā gadījumā man kā privātpersonai nav ierobežojumu veikt darījumu, piemēram, nav jāreģistrējas par saimnieciskās darbības veicēju, jāpārbauda nodokļu parāds u. c., t. i., jāievēro likuma 28.1 pants? Respektīvi, ierobežojums 10 ha šajā gadījumā, kad dominē meža zeme, nav spēkā. Manā īpašumā ir īpašums, kur dominējošā zeme ir meža zeme (mežs 15 ha, LIZ 8 ha), vēlos papildus iegādāties 5 ha LIZ zemi (bez meža, tikai LIZ). Vai šajā gadījumā LIZ zemes abos īpašumos ir jāsummē un jāvērtē, vai pēc 5 ha LIZ zemes pirkuma īpašumā būs kopā 13 ha LIZ, vai tomēr aprēķinā nav jāņem vērā tā LIZ daļa, kas ir īpašumā, kur LIZ nedominē?

A
atbild:
28. februārī, 2022
Zemkopības ministrijas
Meža departaments

Darījumu ar lauksaimniecības zemi īpašo kārtību nosaka likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” tiesību normas.

Ja lauksaimniecības zemes platība darījuma noslēgšanas brīdī un pēc darījuma kopā pārsniedz 10 ha, jāsaņem pašvaldības akcepts – jāiesniedz iesniegums tā novada pašvaldībai, kuras teritorijā atrodas attiecīgā zeme. Iesniegumā jānorāda šīs zemes turpmākās izmantošanas mērķi un jāpievieno darījuma akts un dokumenti, kas apliecina personas tiesības iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi. Ar lauksaimniecības zemi veikto darījumu tiesiskumu uzrauga novada pašvaldības komisija.

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 30.3 pantā ir noteikti izņēmumi darījumos ar lauksaimniecības zemi, uz kuriem nav attiecināma prasība par pašvaldības izziņas pievienošanu darījuma ierakstīšanai zemesgrāmatā. Viens no izņēmumiem attiecas uz lauksaimniecības zemes ieguvējiem, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošā lauksaimniecības zemes platība (darījuma noslēgšanas brīdī un pēc darījuma kopā) nepārsniedz desmit hektārus fiziskajām personām un piecus hektārus juridiskajām personām. Jāņem vērā, ka, iegūstot īpašumā vairāk nekā 10 ha lauksaimniecības zemes, 1 vai 3 gadu laikā jāuzsāk lauksaimnieciskā darbība.

Tāpat likumā ir noteikts, kas šā likuma tvērumā ir lauksaimniecības zeme. Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 748 “Noteikumi par darījumiem ar lauksaimniecības zemi” noteic, ka par dominējošo zemes lietošanas kategoriju darījumā ar lauksaimniecības zemi uzskata to zemes lietošanas kategoriju, kāda ir zemei, kura darījuma objektā aizņem lielāku platību (hektāros), nekā zeme ar citām lietošanas kategorijām.

Lai izvairītos no pārpratumiem, iesakām vērsties vietējā pašvaldībā ar lūgumu sniegt konsultāciju darījumos ar lauksaimniecības zemi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas